• OBJAVLJENO: 23.12.2020.
Iz Skupštine BPK Goražde
Okončana konstituirajuća sjednica Skupštine BPK Goražde

Skupština Bosansko-podrinjskog kantona Goražde održala je danas nastavak konstituirajuće sjednice, na kojoj su poslanici razmatrali Odluku o potvrđivanju kandidata za predsjedavajućeg ili zamjenika predsjedavajućeg Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Sjednici je prisustvovao 21 poslanik od ukupnog broja od 25 poslanika.S obzirom da pri formiranju vlasti  na konstituirajućoj sjednici Skupštine nije izabran predstavnik iz reda srpskog naroda, na današnjoj sjednici poslanici su jednoglasno podržali Daliborku Milović (LS) , nakon čega je kompletirano rukovodstvo Skupštine BPK Goražde.

U  skladu sa odredbama člana 10. Poslovnika Skupštine BPK Goražde, uslijedio je izbor predsjedavajućeg Skupštine BPK Goražde, a na ovu poziciju izabrana je  Daliborka Milović (LS).

Izabrano rukovodstvo Skupštine BPK Goražde čine Edita Velić (DF), Daliborka Milović (LS) i Edim Fejzić (Goraždanska priča) čime je omogućeno Ustavom zagarantovano pravo sva tri konstitutivna naroda.

Podsjetimo,  odredbe  Poslovnika propisuju da  svaki klub naroda bira i predlaže među svojim članovima jednog kandidata za mjesto predsjedavajućeg ili zamjenika predsjedavajućeg Skupštine, nakon čega Skupština glasanjem pojedinačno potvrđuje izbor kandidata, i to  natpolovičnom većinom od ukupnog broja poslanika u Skupštini, a tri kandidata čiji je izbor potvrdila Skupština između sebe odlučuju ko će biti predsjedavajući Skupštine i odluku saopćavaju Skupštini.

Iako je bilo najavljena 14. redovna sjednica Skupštine koja se trebala održati danas, Kolegij Skupštine na današnjoj sjednici, zbog obimnosti materijala koji bi se dodatno trebao naći na dnevnom redu, odgodio je današnju sjednicu te zakazao novi termin njenog održavanja.

Sjednica će se održati 25. decembra 2020.godine.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.