• OBJAVLJENO: 24.12.2020.
Objekat pri JZU „Kantonalna bolnica Goražde“ namijenjen za uspostavu hemodijaliznog centra već poprima obrise savremenog centra
U realizaciju ovog veoma značajnog projekta za dijalizne pacijente kao i sve građane BPK Goražde biće uloženo više od milion KM

Premijerka BPK Goražde Aida Obuća i ministar za socijalnu politiku zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Eniz Halilović upriličili su danas obilazak radova rekonstrukcije, adaptacije i izgradnje Hemodijaliznog centra  pri JZU „Kantonalna bolnica“ Goražde. Obilasku radova prisustvovali su i predstavnici menadžmenta ove javno zdravstvene ustanove, predvođeni direktoricom Nerminom Kamenicom.

Kako se moglo konstatovati prilikom obilaska, radovi teku planiranom dinamikom i očekivati je da će biti završeni u predviđenom roku. Prema riječima direktora izvođača radova goraždanske firme „Kaja company“d.o.o. Elvisa Kajevića, osamdeset posto radova predviđenih projektom je okončano, a početak izvođenja takozvanih finih radova počinje tokom slijedeće sedmice.

Iako je ugovorom sa izvođačem radova koji je potpisan u avgustu mjesecu 2020.godine predviđeno da se radovi okonačaju u roku  od četiri mjeseca  od dana uvođenja izvođača u posao, zbog poteškoća izazvanih pandemijom virusa COVID-19 kao i složenosti pojedinih radova, izvođač radova zatražio je da se taj rok produži za još dva mjeseca.

Trenutno se izvode radovi na postavljanju keramike, a prethodno je urađen razvod kompletne elektro, mašinske, vodovodne i signalne instalacije kao i instalacije grijanja, klimatizacije i ventilacije. U narednim danima predviđeno je da se izvrši odabir i  nabavka antistatičkog poda, kao i isporuka kompletnog sistema reverzne osmoze, nakon čega će biti i instalirana u objektu.

„Pratimo izvođača radova, koji jako kvalitetno radi ono što je projektant projektovao, a Vlada BPK Goražde je  sufinansijer ovog projekta čija ukupna vrijednost je preko 800.000 KM, ne računajući opremu, koja se odnosi na nabavku hemodijaliznih aparata i reverzne osmoze koja predstavlja srce hemodijaliznog centra  a koju smo uspjeli obezbijediti iz donatorskih sredstava, zahvaljujući našim prijateljima. Drago mi je da su svi prepoznali značaj ovog projekta i nadam se da će u budućnosti BPK Goražde, a i Kantonalna bolnica, imati još jaču i snažniju podršku kada je u pitanju jačanje zdravstvenog sektora. Smatram da svaka uložena konvertibilna marka  je opravdana iz razloga što je ovo jedan human projekat i što su nam životi ljudi prije svega na prvom mjestu“-ovom prilikom kazala je premijerka BPK Goražde.

Prema riječima ministra za socijalnu politiku, zdravstvo raseljena lica i izbjeglice BPK Goražde Eniza Haliovića, trenutno je na području BPK Goražde deset pacijenata koji svakodnevno putuju na hemodijalizu u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.

„Ranije je bilo različitih ideja za realizaciju ovog projekta, ali mi smo donijeli odluku i započeli ovaj projekat koji će biti okonačan nadam se u 2021.godini, kako bi naši pacijenti dobili jedan savremeni hemodijalizni centar u svom kantonu, onakav kakav sazlužuju“-riječi su ministra Halilovića.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.