• OBJAVLJENO: 27.10.2005.
Vlada BPK-a Goražde obradovala dječaka Alena Muhića


Alen Muhić, učenik VI razreda OŠ „Fahro Baščelija „ , glavni junak dokumentarnog filma Šemsudina Gegića pod nazivom „Dječak iz ratnog filma“ dobio je računar sa svom pratećom opremom i priključak na Internet, poklon Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.
Ovaj poklon Alenu Muhiću 27.10.2005.godine uručio je Premijer BPK-a Goražde Salko Obhođaš sa saradnicima, ispunivši na taj način obećanje koje mu je dao prilikom posljednjeg susreta uoči premijere „Dječaka iz ratnog filma“ u Goraždu.
Kod Premijera Obhođaša tada su, skupa sa dječakom Alenom i njegovim poočimom Muharemom, boravili istaknuti reditelj i autor Šemsudin Gegić i dio ekipe iz produkcije „Flash“, u čijoj produkciji je napravljen ovaj film koji je nakon Goražda ostvario zapažen uspjeh na brojnim filmskih festivalima širom svijeta.
Film „Dječak iz ratnog filma“ je priča o dječaku rođenom u goraždanskoj ratnoj bolnici čiju su majku silovali pripadnici srpske vojske i koja ga je nakon poroda ostavila. Ova potresna priča otkriva emociju i govori o humanosti i treba da razbije šutnju, jer je prema riječima njenog autora Šemsudina Gegića, rađena kako bi bila opomena, ali i pokazatelj kako društvo treba razmišljati o takvoj djeci.
Računar koji je Alen Muhić dobio od Premijera i Vlade BPK-a Goražde jedan je pokazatelja da oni koji mogu pomoći nisu zaboravili ovog dječaka koji, uprkos svojoj potresnoj sudbini, živi u sretnom i voljenom okrilju porodice Muhić iz Goražda koja ga je usvojila odmah nakon rođenja.
Ne krijući svoju sreću zbog ovog poklona, Alen koji u školi, kako kaže, ima sve petice, zahvalio se svima koji su pomogli u ostvarenju njegove velike želje da posjeduje računar i obećao da će svoj prvi e-mail uputiti na Premijerovu adresu.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.