• OBJAVLJENO: 22.09.2011.
Novo Goražde
Pokazna vježba Oružanih snaga na lokalitetu Ustiprače

Oružane snage BiH  na lokalitetu Ustiprače izvele su pokaznu  vježbu s ciljem pružanja pomoći civilnim strukturama u slučaju elementarne nepogode. U pokaznoj vježbi učešće je uzelo 89 pripadnika Oružanih snaga BiH, te pripadnika štabova civilne zaštite BPK i općina Goražde, Foča, Foča-Ustikolina i Novo Goražde, kao i službi  spašavanja. Ideja da se izvede pokazna vježba uslijedila je nakon velikih poplava koje su zadesile ovo područje u decembru prošle godine s ciljem obučavanja osoblja u savladavanju vodenih prepreka i pružanju pomoći civilnom stanovništvu. Učesnici vježbe pokazali su to na Drinskom jezeru spašavajući civile koji su se našli u opasnosti. Vježba je imala za cilj tri važna segmenta, a između ostalog, sagledavanje obučenosti učesnika i koordinaciju izmedju vojnih i civilnih struktura.

-Prije svega, zakonske okvire i procedure kako i na koji način dolazi do upotrebe jedinica Oružanih snaga, s čim sve raspolažemo u smislu ljudskih i tehničkih resursa kako bi u  situacijama elementarnih nepogoda  dali što bolje rezultate,- kazao je između ostalog  pukovnik Samir Palić.

-Pokazna vježba zapravo je bila jedan od najefikasnijih načina pripreme OS za djelovanje u takvim situacijama, istakao je ovom prilikom general-major Anto Jeleč.

-Mi vojnici zajedno sa civilnim strukturama u cilju što bolje pripreme, u borbi protiv poplava i spašavanja ljudi, u svoj plan smo stavili vježbu koja će organizovati i pripremiti sadjejstvo oružanih snaga i civilnih jedinica i službi spašavanja u poplavama. Vojnici su po svojoj misiji i zakonu dužni da se odazovu na poziv da pomažu u ovakvim situacijama i danas smo pokazali da to možemo dobro uraditi,- kazao je Jeleč, ocjenjujući vježbu veoma visoko.

Uz predstavnike Oružanih snaga izvođenje vježbe pratili su i brojni zvaničnici, a vježba je ocjenjena veoma uspješnom. Milomir Doder, komandant Štaba CZ RS i Muhamed Ramović, načelnik Općine Goražde uputili su sve pohvale za organizaciju vježbe. Čestitke na uspješno izvedenoj vježbi pripadnicima Oružanih snaga BiH i civilne zaštite uputio je i premijer BPK-a Goražde Emir Frašto.

Opća je ocjena da je vježba veoma dobro osmišljena, te da je ovakvo sinhronizirano djelovanje vojnih I civilnih strukktura recept za djejstvo u slučaju  elemetranih  nepogoda. Sem toga, ohrabrujuće je za civilno stanovništvo ovog područja koje je prošle godine bilo izloženo nezapamćenim poplavama.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.