• OBJAVLJENO: 02.02.2021.
Sastanak ministra za prostorno uređenje, urbanizam i zaštitu okoline sa gradonačelnikom Goražda i predstavnicima svih relavantnih institucija
Dogovoreno zajedničko rješavanje problema deponije Šišeta, s ciljem njenog izmještanja

Ministar za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Bojan Krunić upriličio je danas radni sastanak sa predstavnicima relevantnih institucija, na kojem su razmatrani rezultati analize vode Šišetskog potoka te razgovarano o mogućnostima iznalaženja adekvatnog rješenja za problematiku odlaganja otpada na deponiji Šišeta kao i njenom izmještanju na novu lokaciju.

Sastanku su  pored gradonačelnika Grada Goražde Ernesta Imamoivća i direktorice Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde dr. Medine Bičo, prisustvovali i predstavnici Kantonalne uprave za inspekcijske poslove te predstavnik Ministarstva za privredu BPK Goražde.

Kako je istaknuto na sastanku, rezultati analize koju je nedavno proveo Zavod za javno zdravstvo BPK Goražde u Šišetskom potoku pokazali su da stanovnici imaju razloga za zabrinutost, na što je upozorila i dr.Medina Bičo, direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde. Ovom prilikom ona je podsjetila i na rezulate analize i iz 2017.godine, kada je utvrđeno prisustvo opasnih materija, te da nema sumnji da je uzročnik zagađenja  deponija Šišeta koja se nalazi u neposrednoj blizini.

„To su materije  koje zbog svog fizičkih, hemijskih  i bioloških karakteristika mogu da utiču ne samo na zdravlje ljudi, već i na opstanak biljnog i životinjskog svijeta kao okoline uopšte. Najveća je  koncetracija teških metala, a to je olovo, a registrovano je i prisustvo sufida od kojeg nastaje sumpor dioksid i uz prisustvu bakterija dođe do razlaganja i daje pjenušav izgled, a to je ustvari gas veoma karakterističnog mirisa. Takođe, utvrđeno je prisustvo nitrata, amonijaka, što pokazuje da imamo prisustvo bakterija, odnosno da imamo indikator organskog zagađenja. Štetne materije mogu se  širiti i zrakom, a imali smo slučaj da je došlo i do zapaljenja. Uticaj je jako veliki na sve nas naročito na one koji stanuju blizu deponije. Željela bih poručiti stanovništu koje živi u neposrednoj blizini da ne koristi vodu iz potoka u bilo koju upotrebu, i da vode računa o upotrebi voća i povrća iz te okline. Jedini izlaz je da se ta deponija premjesti, sanira i kasnije utvrdi kolika je ustvari zagađenost zemljišta“, kazala je direktorica Bičo.

Zaključak sa današnjeg sastanka je što prije poduzeti zajedničke korake u cilju iznalaženja rješenja.

„Jedan od današnjih zaključaka jeste, da ja kao ministar obavjestim Vladu o ovom problemu dok će gradonačelnik obavijestiti Gradsko vijeće kako bi iznašli zajedničko rješenje. Napravili smo  interni dogovor, da ćemo od sada nastupati zajedno, gdje ću ja kao ministar nastojati da sa kolegama iz drugih kantona te većih instanci da povučemo sredstva,  dok će gradonačelnik svojim tokovima pokušati da privuče sredstva kako bismo riješili ovaj problem“ istakao je Bojan Krunić, ministar za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline Bojan Krunić.

Prema riječima gradonačelnika Imamovića, cilj svih relevantnih institucija trebao bi biti rješavanje ovog problema, na zadovoljstvo svih građana.

„Moramo naći rješenje i upoznati građane Goražda o tome šta kaže struka. Ovdje je direktno zdravlje stanovništva ugroženo i ja ću to javno i transparentno iznositi, jer ne želim bježati od odgovornosti. Čim prije ću prema Gradskom vijeću dostaviti informaciju i zajedno sa Vladom BPK Goražde nastojati da riješimo ovaj problem. Sanitarna deponija košta osam miliona, dakle, njeno izmještanje i iz budžeta Grada Goražde i BPK Goražde nije moguće izdvojiti.  Moramo se svi uključiti“-riječi su gradonačelnika Imamovića.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.