• OBJAVLJENO: 25.09.2011.
OTKRIVENA SPOMEN PLOČA DRINSKIM MUČENICAMA

U  dostojanstvenoj atmosferi ispunjenoj sjećanjima, emotivnim obraćanjima, molitvama, blagošću, porukama mira, u prisustvu više stotina vjernika iz BiH  i hodočasnika iz evropskih zemalja te Južne Amerike, Afrike i Australije, vjerskih velikodostojnika, predstavnika vlasti i brojnih građana u Goraždu je održana ceremonija otkrivanja spomen obilježja časnim sestrama, Drinskim mučenicama. Spomen ploču su otkrili Provicijalna glavarica Kćeri Božje ljubavi s.M.Elvira Tadić i načelnik općine Goražde mr. Muhamed  Ramović. Učinjeno je to dan nakon  proglašenja blaženim Drinskih mučenica, u prvoj beatifikaciji na prostoru Vrhbosanske biskupije, sestara iz Družbe kćeri Božije ljubavi Jule Ivanišević, Berchmane Leidenix, Krizine Bojanc, Antonije Fabjan i Bernadete Banja, koje su četnici mučki ubili upravo na mjestu gdje će spomen obilježje otkriveno svjedočiti o njihovoj odbrani časti i dostojanstva.

Nakon što je  pozdravni govor uputio i velečasni Željko Čuturić, župnik Župe Goražde, okupljenima se  obratio premijer BPK Emir Frašto – Ovdje smo se skupili da obilježimo spomen herionama koje su sačuvale čast i dostojanstvo  i nama nametnuli obavezu za nečim boljim. Ovaj grad će se dostojanstveno odnositi prema obilježju i biti dobar domaćin svim hodočasnicama i gostima koji dođu ovdje – poručio je  premijer BPK Goražde.

Govoreći o hrabrom činu Drinskih mučenica i opredjeljenju općine Goražde da čuva sjećanje na njih, načelnik općine Muhamed Ramović je rekao –

Povod našeg današnjeg susreta je molitveno sjećanje na pet časnih sestara – Kćeri Božije ljubavi. Ovaj grad i prostor predstavlja mjesto nesretnog okončanja njihovih nevinih života.Mi smo ovdje da upravo na ovom mjestu još jednom iskažemo duboko suosjećanje s njihovom patnjom i smrti koja ih je zadesila kroz zločin ubistva,- kazao je između ostalog načelnik Ramović.

Zahvalnost čelnicima općine i građanima Goražda izrekao je vrhbosanki nabiskup, uzoriti kardinal Vinko Puljić a potom uputio poruke koje pozivaju na sjećanje, dostojanstvo, mir i dobro među ljudima.

-Želim da ovaj spomen koji svjedoči na Drinske mučenice govori -ljubav mora pobijediti, ali neka govori da ne treba brisati pamćenje. Mi moramo biti svjesni prošlosti i upravo iz te svijesti na istini graditi budućnost. Zato želim da spomen obilježje bude jedna divna poruka pobjede ljubavi nad mržnjom, želimo povjest proučavati i pamtiti, ali shvatiti da mi budućnost gradimo na duhovnim vrednotama, na moralnim vrednostama,  na onome na čemu su sestre živote položile. Svih pet časnih sestara  došle su u ovu zemlju  BiH, u njoj su djelovale prosvjetno i karitativno i svoj život položile u ovoj zemlji. Ova zemlja treba biti zahvalna za te divne vrijednote, danas moramo preuzeti ulogu da sami gradimo, prosvjećujemo i gradimo međuljudske odnose, -kazao je  kardinal Vinko Puljić. Ova Drina šumi ,govori, ali treba znati osluškivati govore, ona pamti i ne zaboravlja, ne treba zaboravljati, ali treba znati čitati. Ni mi ne smijemo zaboravljati , ali moramo ljubav graditi, -poručio je Puljić.

Dostojanstveno je bilo pred mjestom gdje je nad časnim sestrama izvršen stravičan zločin. Kćeri Božje ljubavi, pjevale su  „Danak svaki“  i” Ljiljane bijele”, a djeca Goražda izvela su “ Milost” i “ Odu radosti.

Na obali Drine u koju su bačena tijela hrabrih časnih sestara upućena je molitva za Drinske mučenice, a u rijeku položeno cvijeće.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.