• OBJAVLJENO: 10.02.2021.
Obilne padavine donijele dosta problema stanovnicima BPK Goražde, posebno općine Foča u FBiH
Zbog izlijevanja rijeke Koline, najteža situacija na području MZ Jabuka

Uslijed  vremenskih neprilika uzrokovanim obilnim padavinama i topljenjem snijega, u proteklim danima evidentni su brojni problemi kako na području cijele BiH, tako i na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Kantonalni operativni centar Uprave civilne zaštite BPK Goražde prati situaciju na terenu i shodno potrebama djeluje, u skladu sa svojim mogućnostima, kazao je Ramo Živojević, šef kantonalnog operativnog centra.

Prema njegovim riječima, na većini lokaliteta koji su bili ugroženi od poplava i bujica došlo je do stabilizacije, dok je najteže stanje na području općine Foča u FBiH, odnosno mjesne zajednice Jabuka zbog izlijevanja rijeke Koline. U proteklim danima jedinice Službe civilne zaštite lokalnih zajednica u sastavu BPK Goražde preduzele su određene mjere i radnje na raščišćavanju i saniranju određenih posljedica koje su ove nepogode izazvale.

„Većina tih posljedica posebno na području  općine Pale u FBiH  je sanirano. Putni pravci su riješeni, a trenutno je najteže stanje na području lokalne zajednice Foča u FBiH, odnosno u dijelu MZ Jabuka. U pitanju je  jedan most u ovoj mjesnoj zajednici preko rijeke Koline koji je totalno devastiran i predstavlja opasnost za korištenje pješacima, a za vozila pogotovo, tako da ostaje da se riješi i taj problem. Prema informacijama sa kojima mi raspolažemo, općina Foča u FBiH sa svojim skromnim mogućnostima preduzima određene  mjere kako bi se stanje na terenu koliko toliko popravilo, a  očekivati je da će vodostaj i dalje padati.  Mi smo uvijek u stanju pripravnosti i pratimo stanje na terenu, kako mi na nivou BPK Goražde, tako i naše kolege iz drugih jedinica lokalane samouprave i u skladu sa našim mogućnostima djelovat ćemo koliko možemo“-kazao je šef Kantonalnog operativnog centra civilne zaštite BPK Goražde Ramo Živojević.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.