• OBJAVLJENO: 11.02.2021.
Vodostaj Drine u porastu
Još nema razloga za posebnu zabrinutost, ističu iz Operativnog centra Uprave civilne zaštite BPK Goražde

Zbog povećanog vodostaja rijeke Drine, na pojedinim priobalnim mjestima na području Grada Goražda, došlo je do izlijevanja iz njenog korita, a s obzirom da je vodostaj u stalnom porastu, izazvana je  zabrinutost kod građana.

Prema riječima šefa  Operativnog centra Uprave civilne zaštite BPK Goražde Rama Živojevića, nivo rijeke Drine povećan je u odnosu na jučerašnji  i prethodne dane, ali nema razloga za posebnu zabrinutost. Nivo rijeke Drine danas oko 12.00 časova  iznosio je  242 cm, dok je početak opasnosti od poplava na nivou vodostaja od 280 cm, a on još uvijek nije došao do te tačke.

“Moguća je opasnost za nekoliko vikend objekata smještenih uz samu rijeku Drinu, ali uglavnom trenutni nivo ne predstavlja opasnost za ljude i materijalna dobra. Situacija se prati iz sata u sat, vodostaj rijeke Drine je u blagom porastu, dok je vodostaj rijeka Prače i Koline uglavnom stabilan i na približnom su nivou kao i jutros. Pratit ćemo situaciju i djelovati u skladu sa našim nadležnostima. Koliko imamo informacije, službe civilne zaštite Grada Goražde su u stalnoj pripravnosti, kao što smo i mi za eventualnu moguću opasnost. U slučaju nekih naglih porasta vode jedina mjera je evakuacija. Jutros smo imali kontak sa HE Piva Mratinje i po njihovim informacijama, režim rada u toku današnjeg dana od 10:00 do 17:00 sati bit će otprilike 200 metara kubnih u sekundi. Ove smo informacije provjerili i kod Ministarstva sigurnsoti BiH i za sada nemamo naznaka da postoji mogućnost od nekih naglih porasta i nekih velikih opasnosti” ističe Ramo Živojević.

Stanje u Prači, prema informacijama Operativnog centra, uglavnom se stabilizovalo, dok je situacija i dalje teška u Mjesnoj zajednici Jabuka u Foči u FBiH.

“Tu je došlo je do znatnih šteta na infrastrukturi, oštećen je most, putne komunkacije i nekoliko objekata je ugroženo. Danas je općina Foča u FBiH proglasila stanje prirodne nesreće u MZ Jabuka i koliko mi je poznato, poduzimaju se određene radnje na terenu kako bi se neke najprijoritetnije mjere poduzele u cilju zaštite ljudi i materijalnih dobara”, kaže Živojević.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.