• OBJAVLJENO: 17.02.2021.
Ministri Osmanović i Aganović, te gradonačelnik Imamović
Svima nam je cilj da historijske činjenice na pravi način prenesemo na naše mlađe generacije

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović primio je danas ministra istog resora iz Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Edina Aganovića i gradonačelnika ovog grada heroja Ernesta Imamovića.

Kako su istakli svi akteri, današnji sastanak je organiziran s ciljem nastavka, ali i produbljivanja saradnje u oblasti unapređenja prava pripadnicima boračke populacije oba kantona, te zajedničke promocije njihovog herojskog otpora tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata.

“Radujemo se saradnji sa Bosansko-podrinjskim kantonom i našoj zajedničkoj realizaciji projekata. Osnova za tu saradnju bit će nam Protokol koji je Vlada u prethodnom sazivu potpisala sa Vladom BPK-a”, kazao je ministar Osmanović, te najavio potpisivanje sporazuma za realizaciju ciljanih projekata, koje će predložiti naši prijatelji iz Goražda.

Naveo je kako su razgovarali o konkretnoj podršci izgradnji druge faze centralnog spomen obilježja braniteljima Goražda, kao i o osiguranju njihovog banjsko-klimatskog liječenja.

Ministar Osmanović je posebno istakao kako je sretan da danas ima sastanak sa sinom našeg legendarnog komandanta, rahmetli Zaima Imamovića, jer, kako je kazao, upravo on svima nama mora biti motiv da promijenimo sve naše dosadašnje loše prakse i počnemo istinski da radimo za opšte dobro i napredak naše jedine države Bosne i Hercegovine.

“Naš kanton se uvijek do sada oslanjao na Kanton Sarajevo kroz realizaciju konkretnih projekata, ali i dodjelu namjenskih sredstava”, podsjetio je ovom prilikom gradonačelnik Imamović.

Dodao je kako je razgovarano i o uzajamnim posjetama i edukacijskim izletima djece oba kantona  na kojima bi ih se na historijskim časovima upoznalo sa herojskim podvizima branilaca oba grada tokom agresije na našu zemlju.

“Naša djeca trebaju znati sve o odbrani Žuči, o Rorovima, Grepku, o operaciji ‘Krug’ simbolima odbrane, otpora i opstanka građana gradova heroja Sarajeva i Goražda”, naglasio je Imamović.

Bilo je riječi i o sistemskom uređenju obilježavanja bitnih datuma i događaja.

“Svima nam je cilj da historijske činjenice na pravi način prenesemo na naše mlađe generacije”, istakao je ministar Aganović.

Osim podrške u izgradnji centralnog spomen obilježja braniocima Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, on čekuje podršku resornog ministarstva u Vladi Kantona Sarajevo i kod obilježavanja značajnih datuma i događaja iz odbrabeno oslobodilačkog rata, a  posebno obilježavanja manifestacije Grebak-put života.

Ministar Aganović pozvao je ministra Osmanovića da posjeti Goražde.

www.bpkg.gov.ba/Služba za protokol i press KS

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.