• OBJAVLJENO: 10.11.2005.
Vlada BPK Goražde refundirala troškove podizanja šehidskih nišana porodicama šehida na području Kantona


Danas je u Kabinetu premijera Bosansko-podrinjskog kantona Goražde mr. Salka Obhođaša upriličen prijem za predstavnike porodica šehida, a razlog prijema bio je da se šehidskim porodicama, koje su nišane podigle iz vlastitih sredstava, refundiraju nastali troškovi. Pored Premijera kantona, resornog ministra za boračka pitanja, Nermane Sofović, stručnog saradnika u Ministarstvu za boračka pitanja Elvedine Kulenović, Predsjednika Udruženja porodica šehida i poginulih boraca Ahmeta Hubjera, te porodica šehida, prijemu su prisustvovali i predstavnci sredstava javnog informisanja.
Nakon što je poselamio prisutne, Premijer Obhođaš ukratko je obrazložio da je Vlada BPK Goražde, nakon realizacije još jednog dijela projekta podizanja šehidskih nišana i u okviru implementacije Zakona o dopunskim pravima boraca, u svom budžetu izdvojila sredstva za ove namjene. U svom obraćanju, Premijer BPK Goražde naglasio je da je donošenjem odluke o refundaciji pomenutih sredstava, Vlada Kantona samo izvršila svoju dužnost.
U svom obraćanju prisutnima, Ministar za boračka pitanja, Nermana Sofović takođe je istakla da izrada šehidskih nišana jeste obaveza države, kao i to da je resorno ministarstvo u toku ove godine realizovalo sve pristigle zahtjeve za finansiranje izrade i ugradnje šehidskih nišana i zahtjeve koje se odnose na refundaciju troškova izrade šehidskih nišana koje su porodice podigle iz vlastitih sredstava.
Ispred Udruženja porodica šehida i poginulih boraca, prisutnima se obratio predsjednik Udruženja. Ističući da ne postoji niko ko može ublažiti bol koje ove porodice osjećaju zbog gubitka svojih najmilijih, Predsjednik Udruženja zahvalio je u svoje lično ime, u ime porodica šehida i poginulih boraca i u ime Upravnog odbora Udruženja Premijeru i Vladi kantona na njihovoj pomoći i razumijevanju.
Nakon toga, predstavnicima porodica šehida podijeljena su novčana sredstva na ime refundacije troškova podizanja nišana.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.