• OBJAVLJENO: 25.02.2021.
Press konferencija ministra za boračka pitanja
Budžet ministarstva u ovoj godini neznatno uvećan u odnosu na prošlu godinu, prioritet ostvarivanje individualnih prava i isplata naknada

Budžet Ministarstva za boračka pitanja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za 2021.godinu usvojen je u iznosu od 1.557.200 KM i u približnom je iznosu u odnosu na budžet iz prošle godine. Neznatno povećanje odnosi se na ekonomski kod tekući Transferi pojedincima, na kojem su planirana sredstva za egzistencijalnu naknadu pripadnika boračke populacije koji to pravo ostvaruju.

Prema riječima ministra Edina Aganovića, pravo na egzistencijalnu naknadu u našem kantonu ostvaruje 325 demobilisanih boraca i taj broj je nešto veći u odnosu na prošlu godinu. iz razloga što je određeni broj demobilisanih boraca bio angažovan na javnim radovima i tek su u decembru mjesecu ostvarili to pravo.

„Što se tiče samog budžeta Ministarstva u odnosu na cjelokupnu situaciju u kojoj se nalazi  Budžet BPK zbog posljedica pandemije virusa COVID-19 i nedostatak sredstava, na neki način moramo biti zadovoljni. Najviše smo se bazirali na individualna prava i davanja boračkoj populaciji. Najveći dio sredstava, blizu 1.000.000 KM, predviđen je za izdvajanja po individualnim pravima. Tiče se četrnaest prava koja ćemo implementirati kroz planirani ekonomski kod, a najveći dio sredstava se odnosi na egzistencijalnu naknadu i banjsko- klimatsko liječenje. Ono što želim da naglasim jeste da korisnici prava po Zakonu o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica zahtjeve mogu podnositi tek po usvajanju Programa utroška sredstava i po objavi javnog poziva za ostvarivanje, a o tome će biti blagovremeno obaviješteni putem medija i službene stranice Vlade BPK Goražde“-ovom prilikom kazao je ministar Aganović

Pored tekućih transfera pojedincima, planirana su i sredstva za pomoć u finansiranju šest temeljnih udruženja koja predstavljaju boračku populaciju na prostoru BPK Goražde.

Kako ističe ministar, u budžetu za 2021.godinu sredstva su planirana i za nastavak projekta  izgradnje centralnog spomen  obilježja poginulim pripadnicima Armije RBiH,  čija implementacija je započeta  u 2019.godini, ali se nije mogao okončati zbog pojave pandemije koronavirusa.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.