• OBJAVLJENO: 27.02.2021.
U okviru obilježavanja Dana nezavisnosti BiH, u organizaciji planinarskog kluba ”Goražde – Maglić”
Počeo zimski pohod na Grebak

U Organizaciji planinarskog kluba ”Goražde – Maglić”, danas je počeo  tradicionalni 25. zimski pohod “Grebak – put života”. Dvodnevna manifestacija i ove godine dio je  programa obilježavanja 1. marta – Dana nezavisnosti BiH na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde. 

Na ovaj način, goraždanski planinari nastavljaju njegovati sjećanje na najteže ratne dane, herojstva, patnje i stradanja u opkoljenom Goraždu i sačuvati od zaborava sve ono što je Grebak značio  u tom periodu. 

Zbog epidemiološke situacije i mjera koje su na snazi, stazama Grepka i Kacelja danas će proći isključivo učesnici iz BPK Goražde. Među njima je i Admir Hadžić koji na Grebak prvi put išao u najtežim ratnim vremenima, na koja su, kaže, sjećanja živa i danas.  

“ Imao sam samo 14 godina kada sam išao na Grebak i donio isto toliko kilograma brašna. U mjestu Zorovići tada sam imao “fatamorganu” i govorio “babo, kako bi bilo dobro da mama ovdje ima prodavnicu”. Kada sam došao kući spavao sam 48 sati i tada sam rekao da vise nikada neću ići na Grebak, međutim kada sam se odmorio i najeo, počeo sam nagovarati oca da opet idemo i išao sam ukupno pet puta. Bilo je dana kada nismo imali kapi hrane, a kod kuće sam imao sestru od dvije godine. Jednom prilikom sam zaspao stojeći na minus 13 stepeni kada je kolona stala u potoku, ali srećom neko je povikao “što smo ovo stali” i probudio me. Pamtim bezbroj žrtava, zasjeda, mrtvih tijela, a po danu sam prošao zadnji put i poslije toga je on presječen” – prisjeća se Hadžić.  

Napominje da upravo s ciljem čuvanja od zaborava tog perioda, već godinama učestvuje u ljetnim i zimskim pohodima koje organizuju goraždanski planinari. 

“ Iako imam problema sa nogama, otišla hrskavica, pukao meniscus, reuma koljena i danas učestvujem u pohodu, da zadržim sjećanja, da mladi osjete bar na ovaj način iz naše priče, šta se tu dešavalo. Jednostavno, ovaj memorijalni pohod je jači od mene i dok budem mogao hodati učestvovat ću” – kaže Hadžić koji je jutros sa ostalim učesnicima pohoda odao počast poginulim braniocima Goražda.  

Predsjednik Planinarskog kluba “Goražde – Maglić” Zajko Šovšić ohrabrujućom smatra činjenicu da je svake godine sve veći broj učesnika pohoda .

“ Nikada nije vladalo veće interesovanje i da nije bilo koronavirusa sigurno bi bilo oko 200 učesnika iz raznih krajeva BiH i susjednih zemalja, jer očigledno je da se ljudi u ovim izazovnim vremenima sve vise vraćaju prirodi. Nažalost epidemiološke mjere to nisu dozvolile tako da danas učestvuju 33 učesnika iz BPK, među kojima su i djeca. Bitno je da ne prekidamo tradiciju održavanja pohoda i da se ne zaboravi Grebak i sve ono što je on značio stanovnicima opkoljenog Goražda koji su danima u to vrijeme pješačili kako bi donijeli hranu. Ovim putem prošlo je na hiljade ljudi, a mnogi su nažalost tu izgubili svoje živote” – kazao je Šovšić.  

Tokom dvodnevne manifestacije, uz evociranje uspomene na put života, ali i put smrti.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.