• OBJAVLJENO: 02.03.2021.
Press konferencija ministra za finansije BPK Goražde
Očekujemo značajniju podršku viših nivoa vlasti u odnosu na prethodne godine kako kroz grant sredstva, tako i kroz podršku projektima kantona i lokalnih zajednica, a posebnu podršku očekujemo za saniranje posljedica prouzrokovanih pandemijom koronavirusa

Na Godišnjoj sjednici Skupština BPK Goražde usvojila je Budžet BPK Goražde za 2021.godinu u iznosu od 39.919.000KM. On je u odnosu  na prijedlog Vlade BPK Goražde, uz prihvatanje određenih amandmana, uvećan za 70.000 KM. Radi se o amandmanima kojim su obezbijeđena dodatna sredstva na ekonomskim kodovima za obrt, raseljena lica i izbjeglice te resursnu sobu.

Prema riječima ministra Kanlića, realizacija budežta u velikoj mjeri značajno će zavisiti od ostvarenja prihoda, posebno prihoda od PDV-a, jer evidentno je smanjenje prihoda u januaru mjesecu ove godine u odnosu na prethodnu godinu i precentualno se kreće oko šesnaest posto. Ukoliko se u narednom periodu  nastavi trend smanjenja priliva sredstava u budžet, izdvajanja iz budžeta će se morati značajno oganičiti.

„Buždet BPK Goražde za 2021.godinu, planiran je na način da se obezbijedi izmirenje zakonskih obaveza koje se odnose na isplatu plaća, materijalnih troškova, socijalnih davanja, te izdvajanja za boračku populaciju, prije svega za isplatu egzistencijalne naknade pripadnicima boračke populacije koji to pravo ostvaruju. Također, u okviru budžeta Vlade ostavili smo otvorene kodove za saniranje posljedica pandemije virusa COVID-19, ukoliko eventualno  dođe do usvajanja novog covid zakona, što zavisi od obezbjeđenja sredstava iz drugih izvora“-ovom prilikom kazao je ministar za finansije BPK Goražde Esad Kanlić.

Iako su sredstva u budžetu planirana i za realizaciju nekih kapitalnih projekata od značaja za naš kanton i lokalne zajednice u njegovom sastavu, za Budžet BPK Goražde se može reći da je više socijalni nego razvojni, jer realizacija projekata u velikoj mjeri zavisi od ostvarenja vlastitih  prihoda te doznake sredstava iz Budžeta FBiH.

„Nadamo se da ta podrška neće izostati i da će biti značajnija u odnosu na prethodne godine kako kroz grant sredstva, tako i kroz podršku projektima kantona i lokalnih zajednica, a posebnu podršku očekujemo za saniranje posljedica prouzrokovanih pandemijom koronavirusa. Ministarstvo će u skladu sa prilivom sredstava u budežt , aktivno raditi na održavanju tekuće likvidnosti u toku 2021.godine“-istaknuo je ministar Kanlić.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.