• OBJAVLJENO: 04.03.2021.
Zasjedao Kantonalni krizni štab Ministarstva zdravstva za praćenje koronavirusa
Zabranjena posjeta štićenicima Doma za stara i iznemogla lica, zatražen pojačan nadzor nad provođenjem i primjenom Kantonalnog kriznog plana pripravnosti

Krizni štab Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice BPK Goražde na 37. redovnoj sjednici održanoj danas razmatrao je trenutnu epidemiološku situaciju na prostoru Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Konstatovano je da je u protekle dvije sedmice došlo do pogoršanja epidemiološke situacije izazvane pandemijom virusa COVID-19, uzimajući u obzir podatke da je na području  našeg kantona trenutno 36 osoba zaraženih koronavirusom, dok su 94 osobe pod zdravstvenim nadzorom, a šest osoba zbog komplikacija sa koronavirusom nalazi se na liječenju u Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo.

U cilju spriječavanja širenja virusa COVID-19, Krizni štab svojim zaključkom zatražio je od Kantonalne uprave za inspekcijske poslove da kontinuirano provodi aktivnosti vezane za kontrolu poštivanja higijensko-epidemioloških mjera.

Na sjednici su razmatrane i naredbe Federalnog kriznog štaba donesene 26.02.2021.godine, te u skladu s tim naredbama Krizni štab Ministarstva za socijalnu politiku, zadravstvo, raseljena lica i izbjeglice donio je zaključak kojim se zabranjuje posjeta štićenicima u JU „Dom za stara i iznemogla lica BPK Goražde“. Također, zadužen je Zavod za javno zdravstvo BPK Goražde da poveća nadzor nad provođenjem i primjenom Kantonalnog kriznog plana pripravnosti i odgovora na pojavu novog koronavirusa.

Naloženo je i svim fizičkim i pravnim licima koja zapošljavaju više od 20 osoba, na strogo poštivanje kriznih planova pripravnosti, a stanovništvu sa prostora BPK Goražde da zbog pogoršanja epidemiološke situacije izbjegavaju javna i privatna okupljanja te ograniče svoja kretanja.

Krizni štab Ministarstva zdravstva usvojio je i operativni plan vakcinacije protiv virusa COVID 19 za područje BPK Goražde.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2021. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.