• OBJAVLJENO: 12.04.2021.
Redovni online sastanak premijerke BPK sa premijerom FBiH
I dalje zabrinjava velika smrtnost na području BPK Goražde; upućen apel federalnoj Vladi da zbog mjeseca Ramazana pomjeri zabranu kretanja

Premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća danas je prisustvovala redovnom online sastanku premijera Federacije BiH Fadila Novalića sa kantonalnim premijerima na kojem je razgovarano o trenutnoj epidemiološkoj situaciji na području Federacije BiH kao i mjerama u borbi protiv pandemije CODID-a 19. Sastanku su prisustvovali i resorni ministar zdravstva Eniz Halilović i sekretar Vlade Emir Sijerčić.

Premijerka Obuća upoznala je federalnog premijera da su na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, zaključno sa 11.04.2021.godine, 233 aktivno zaražene osobe, što je znak da dolazi do pada broja zaraženih u odnosu na prošlu sedmicu, a i incidenca na hiljadu stanovnika je manja nego što je to bilo u prošloj sedmici.

Ono što i dalje zabrinjava, kako ističe premijerka, jeste velika smrtnost.

„S područja našeg kantona, nažalost, od posljedica koronavirusa preminula je 71 osoba, samo u prošloj sedmici je bilo šest smrtnih slučajeva. Naš kanton manji postotak bilježi kod broja osoba koje traže bolničko liječenje. Trenutno je 41 covid zaražena osoba na bolničkom liječenju i to 11 na KUCS, 18 je u Covid odjelu JZU „Kantonalna bolnica“ Goražde a 12 osoba sa lakšom kliničkom slikom nalazi se na liječenju u izolatoriju Đačkog doma u Goraždu. Što se tiče vakcinacije, mi smo do sada dobili 434 doze vakcine i sve su utrošene, dakle, vakcinisano je medicinsko osbolje, štićenici Doma za stara i iznemogla lica, a već od petka smo počeli da vakcinišemo i stanovništvo. Čini mi se da smo prvi kanton koji je krenuo sa vakcinacijom rizične grupe  stanovništva. Pozvali smo sve na vakcinaciju i u skladu sa pristiglim vakcinama, vršit ćemo vakcinaciju, a danas očekujemo isporuku još 100 doza vakcina kineskog proizvođača“- naglasila je premijerka BPK Goražde.

Takođe, ona je informisala federalnog premijera da Bosansko-podrinjski kanton Goražde još nije išao sa ublažavanjem epidemiološih mjera, pa su tako one i dalje na snazi, kao i online nastava.

„Epidemiolog i Krizni štab preporučuje da se i dalje ovaj sistem nastave nastavi kako bi se za 15 dana smanjio broj zaraženih, to jeste bio ispod 100, ali ono o čemu smo upravo razmišljali jeste pomjeranje zabrane kretanja sa 21:00 sat na 23:00 sata, zbog mjeseca Ramazana i obreda koje će vjernici islamske vjeroispovijesti prakticirati u ovom mjesecu. Mi znamo da je to federalna naredba i da mi ne možemo donositi kantonalne naredbe koje bi bile blaže u odnosu na federalne, pa stoga ovaj upit i molba federalnoj Vladi da se u ovom mjesecu zbog obavljanja vjerskih obreda pomjeri zabrana kretanja“- apelovala je premijerka Obuća.

Kada su u pitanju količine kiseonika i lijekova u Kantonalnoj bolnici, premijerka je naglasila da su posredstvom Zavoda zdravstvenog osiguranja obezbijeđena potrebna finansijska sredstva. Vlada BPK je u komunikaciji i sa Misijom UNDP-a u BiH kako bi dobili potrebnu količinu lijekova za Kantonalnu bolnicu.

„ Kako su me jutros izvijestili imaju dovoljne količine kiseonika, tako da je ta situacija stabilna. Što se tiče BPK Goražde, stanje je u fazi poboljšanja i nadam se da će tako i ostati“- izjavila je premijerka BPK Aida Obuća na današnjem online sastanku kantonalnih premijera sa  premijerom Federacije BiH.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.