• OBJAVLJENO: 28.11.2005.
U Strasbourgu obilježen 20. rođendan Skupštine Evropskih regiona

Podrška međuregionalnim projektima saradnje

Bosanskohercegovački regioni i ambasada BiH u Vijeću Evrope utvrdili zajedničku strategiju nastupa i apliciranja za projekte razvoja u Evropskoj Uniji.

U Strasbourgu u Francuskoj od 24.11. do 25. 11. 2005. godine održano je zasjedanje Skupštine Evropskih regija, kojem je prisustvovao i Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde mr. Salko Obhođaš, kao prvi čovjek Kantona u poziciji stalnog predstavnika Skupštine, te člana komisije za institucionalne reforme i ad hoc grupe za regije zapadnog Balkana.
Jubilarna 20. Skupština Evropskih regiona održana je u zgradi Evropskog parlamenta u Strasbourgu, a zasjedanju Skupštine prisustvovali su predstavnici iz 159 evropskih regiona, kao i predstavnici 18 novih regiona koji su na ovom zasjedanju dobili status članova Skupštine. Važno je istaći da se 750 regionalnih političkih predstavnika iz cijele Evrope, kao i predstavnika evropskih institucija, te veliki broj sredstava informisanja, pridružio 25.11.2005.godine Skupštini Evropskih regiona u Strasbourgu u proslavi njene 20-te godišnjice.
Skupštini se sa prigodnim rječima dobrodošlice obratio Predsjednik regiona Alsace gosp. Adrien Zeller koji je bio i domaćin ovom dvadesetogodišnjem zasjedanju Skupštine, a učesnike zasjedanja pozdravio je i predsjednik Evropske Komisije Jose Manuel Barroso.
Skupštinom je predsjedavao njen predsjednik gosp. Riccardo Illy koji je zajedničkom, radnom dijelu Skupštine kandidirao usvajanje elaborata o posljednjem zasjedanju Skupštine, kao i predstavljanje i usvajanje izvještaja o prijemu u članstvo novih evropskih regiona.
Veliko interesovanje i raspravu otvorio je izvještaj o izazovima sa kojima će se suočiti Skupština Evropskih regiona u narednom periodu.

Ratifikacija Ustava Evropske Unije i uloga građana u procesu donošenja propisa je opredjeljenje Skupštine kojemu će se težiti. Proširenje Evropske Unije je izazov sa kojim se Unija konstantno susreće i u kom procesu Skupština zauzima veoma respektabilno mjesto.
Zahvaljujući dobrim praksama i radu velikog broja regiona iz Hrvatske i drugim programima demokratizacije koje je provela ova susjedna država očekuje se realno priključenje Hrvatske Evropskoj Uniji 2008. ili 2009. godine.
Pregovori sa Turskom su konstantni i prijem Turske se očekuje u periodu od 10 narednih godina. Istaknuto je da Turska u Skupštini Evropskih regiona ima zastupljen jedan region i da je poželjno priključenje više turskih regiona kako bi Skupština svojim praćenjem napretka Turske i uticajem ubrzala proces priključenja Turske Evropskoj Uniji.
U procesu priključenja Uniji je i Bosna i Hercegovina, te Srbija i Crna Gora.
Usvajanje budžeta Unije za 2006. godinu je važan korak za članice, ali i za Skupštinu koja je putem svojih komisija zatražila uvrštavanje programa istraživanja i razvoja kao neophodne potrebe novih regiona i koji čine ključni faktor uspjeha za regionalni ekonomski razvoj.
Predsjednik Illy i predsjednik Barroso naglasili su tom prilikom činjenicu da nema koristi graditi inovativnu Evropu u jednom dijelu kontinenta, istovremeno zapuštajući drugi dio. Evropska politika istraživanja mora poticati razvoj kreativne kulture u svim zemljama našeg kontinenta. Iz tog razloga, predsjednik Illy pozvao je predsjednika Evropske Komisije Barrosa da osigura da evropski instrument za susjedstvo i partnerstvo, kao novi finansijski instrument za zemlje koje graniče sa zemljama Evropske Unije, obezbijedi podršku za međuregionalne projekte saradnje. Podržani su principi Lisabonske strategije koji još nisu prihvaćeni i usvojeni. Skupština Evropskih regiona je stava da se budžet Evropske Unije ne uvećava i sa tim ciljem dat je jači mandat komisiji Skupštine sa ciljem istrajavanja na zacrtanim principima donošenja budžeta Evropske Unije.
U daljem toku, Skupština je usvojila Izvještaje komisija za institucionalne reforme uprave-A komisija i komisije za socijalne ustanove i programe-B komisija.
Institucionalne reforme uprave čij je osnovni zadatak stvaranje efikasne, ekonomične i efektne uprave, Skupština Evropskih Regiona uputiće svim članicama kao smjernice i kodekse prilikom donošenja zakona i propisa u regionima.
Socijalni programi i pristup rješavanju pitanja finansiranja i drugih pitanja socijalnih reformi su u procesu donošenja zbog raznolikosti ustanova u regionima.
Veoma krupno pitanje koje je nametnuto samim procesom prijema novih članica u Evropsku Uniju je i pitanje otvaranja novih jeftinijih radnih mjesta i izmještanja proizvodnje u te regione i države. Nezaposlenost je proizvod ovakvih kretanja i pitanje koje se mora hitno rješavati.
Opadanje nataliteta i prirasta stanovništva je problem koji je uzrokovao starenje sistema u Evropskoj Uniji. Iz tog razloga uvećava se i broj penzionera koji, ustvari, povećava i troškove.
Veoma malo mladih ljudi se osposobljava da preuzme složene poslove i zadatke u upravi te je okretanje programima podrške mladim u školstvu i edukaciji prioritet za Skupštinu Evropskih regiona, ali i za Evropsku Uniju.

U odvojenim radnim grupama organizirani su sastanci sa članovima Skupštine po regionima. Tako je za članove bosanskohercegovačkih regiona upriličen sastanak sa ciljem utvrđivanja interesa zajedničke strategije nastupa i apliciranja za projekte razvoja u Evropskoj Uniji za koje će Unija i druge evropske zemlje u narednom periodu odvojiti značajna sredstva. Predložen je i program saradnje sa Skupštinom Evropskih regija koji će se zvanično ponuditi svim regionima na usvajanje.
Bosansko-podrinjski kanton Goražde je kao eksperimentalni program razvoja, ovom prilikom, Skuštini ponudio i aplicirao projekat izgradnje tunela Podhranjen kao kvalitetne veze Bosansko-podrinjskog kantona sa centralnim dijelom zemlje, a što je ustvari i dovršetak evropskog magistralnog puta M5 kroz Bosnu i Hercegovinu.
Ovaj projekat ponuđen je na bazi koncesije i imao je veliku pozornost i pažnju Skupštine.
Krajem prvog dana zasjedanja Skupštine, u kongresnom hotelu Evropskog parlamenta u Strasbourgu predstavnike bosanskohercegovačkih regija pozdravio je i ambasador Bosne i Hercegovine pri Vjeću Evrope nj.e. Borisav Marić sa saradnicom gospođom Lucijom Ljubić.
Na ovom sastanku istaknuta su viđenja i utvrđeni naredni koraci saradnje naše ambasade i bosanskohercegovačkih regija u narednom periodu.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.