02.11.2021. godine

PRIPREMA: Sadeta Ahmetović, dipl.ing.poljoprivrede

JESENJI RADOVI U VOĆNJACIMA

Berba voća je završena i poslije opadanja lista potrebno je izvršiti rezidbu voća, a koja podrazumjeva uklanjanje suhih, polusuhih  i polomljenih grančica. Pri rezidbi se treba ograničiti samo na sanaciju te voditi računa da rez bude što manji. U slučaju većih rana nastale pri rezidbi, rane  treba premazati voćarskim voskom jer su ta mjesta mogući izvori infekcije.

Isto tako, potrebno je sakupiti mumificirane plodove sa grana i zemlje, opalo lišće i druge biljne ostatke i sve to iznijeti iz voćnjaka.

Kad opadne 70% lista potrebno je izvršiti cjelovito prekrivanje voćki preparatima na bazi bakra, po mirnom vremenu na temperaturi iznad 8 stepeni Celzijusa, a kojima se između ostalih suzbijaju uzročnici bolesti na voću:

-moniloze na voću, uzročnik gljiva Monilia laxa,

-kovrčavost lista breskve, uzročnik gljiva Taphrina deformans,

-bakterijska plamenjača jabučastog voća , uzročnik bakterija Erwinia amylovora,

-šupljikavost lista koštičavog voća, uzročnik gljiva Stigmina carpophilla,

-rak koštičavog voća, uzročnik bakterija Pseudomonas prumorum,

-rak kore jabuke i kruške, uzročnik gljiva Nectria galigena,

-bakterijski rak kruške, uzročnik bakterija Pseudomonas syringae

-rogač šljive, uzročnik gljiva Taphrina pruni.

Potrebno je u voćnim nasadima jabuke, poslije završene berbe utvrditi da li postoje bijele prevlake u obliku vune u prizemnom dijelu stabla. Ukoliko se uoči ukazuju na prisustvo krvave uši (Erisioma lanigerum) i preporučuje se zaštita na tim dijelovima stabla nekim od registrovanih insekticida.

Isto tako, potrebno je izvršiti plitku  jesenju obradu tla ispod stabla oraha na dubinu od 15-20 cm, radi uništavanja orahove muhe (Rhagoletis completa ) i iznijeti iz voćnjaka sakupljane  biljne ostatake i opalo lišće.

Orahova muha se nalazi na karantinskoj listi štetnih organizama i ima jednu generaciju godišnje. Prezimljuje kao kukoljica u tlu iz kojih  tokom ljeta izlijeću odrasle muhe. Nakon kopulacije ženka polaže jaja u zelene plodove iz kojih se razvijaju larve. Mjesto uboda potamni u obliku male crne tačke. koja se ishranom larvi povećava. Zelena lupina oraha postaje mekana , kasnije pocrni i zalijepi se za ljusku oraha. Napadnuti plodovi ostaju cijelu zimu na drvetu ili otpadaju.

Preparate koristiti u skladu sa priloženim uputstvom.

Jesenja zaštita u voćnjacima je neophodna kako bi imali zdrav voćnjak za dolazeći period.


webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2022. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.