13.04.2022. godine

PRIPREMA: Sadeta Ahmetović, dipl.ing.poljoprivrede

Obavijest za voćare

Preporučuje se proizvođačima šljive da pomoću bijelih ljepljivih ploča prate pojavu crne šljivine osice (Hoplocampa minuta) i žute šljivine osice ( Hoplocampa flava L.). Napada plodove u koje se ubušuju larve . Iz larvi se razvijaju gusjenice koje izgrizaju tkivo ploda. Napadnuti plodovi opadaju dok su još mali.

Zaštita se može izvršiti poslije završene fenofaze cvjetanja .Prije upotrebe zaštitnih sredstava potrebno je pokositi voćnjak ukoliko su prisutni korovi koji cvjetaju( maslačak i dr.).

Potrebno je izvršiti pregled voćnih nasada koji se nalaze u fenofazi cvjetanja i utvrditi da li postoji prisustvo rutave bube (Tropinota hirta). Štetu pričinjavaju odrasli insekti koji se hrane cvjetovima i mladim listovima . Oštećuju prašnike i tučkove , usljed čega je onemogućeno zametanje plodova.

Smanjenje brojnosti ovog štetnika može se postići postavljanjem bijelih i plavih posuda u krošnju drveta ili na zemlju, napunjene sa vodom uz dodatak voćnog sirupa.

Prije upotrebe sredstva za zaštitu bilja , neophodno je pročitati uputstvo o primjeni i strogo se pridržavati istog, vodeći računa o zaštiti pčela.


webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2022. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.