28.03.2018.

PRIPREMA: Ahmetović Sadeta , dipl.ing. poljoprivrede

ZAŠTITA U VOĆNJACIMA

S  porastom dnevnih temperatura zraka stvoriće se povoljni uslovi za pojavu brojnih biljnih bolesti i štetočina.

Prošle godine mnoga voćna stabla (jabuka, kruška, šljiva, trešnja), a posebno u blizini šume bila su napadnuta od strane malog mrazevca-Operophtera brumata. Cvjetovi koji su ostali neoštećeni od proljetnog mraza i snježnih padavina stradali su od najezde navedenog štetnika. Ima jednu generaciju godišnje , a štetu pričinjava gusjenica hraneći se i uništavajući sve biljne dijelove (list, pupoljak, cvijet, plod), obavijajući ih paučinom. Uz pomoć niti se spušta na zemlju gdje formira čauru pokrivenu sa zemljom. Leptiri se pojavljuju u jesen. Mužjaci mogu letjeti i brzo se kreću, a ženke ne mogu letjeti i slabo su pokretne. Polažu jaja u pukotine kore, grane, gdje prezimljuju i iz kojih se u proljeće razvijaju gusjenice koje nastavljaju svoj razvoj.

U voćnim nasadima gdje je u prošloj godini evidentirano prisustvo i štete od malog mrazovca zaštitu izvršiti do fenofaze cvjetanja odgovarajućim  insekticidima – Calipso SC 480, Actara 25 WG, Mospilan 20 SP, Confidor 200SL u skladu sa priloženim uputstvom.

Potrebno je izvršiti obilazak nasada kruške i utvrditi brojnost položenih jaja i larvi kruškine buhe (Cacopsylla pyri) i po potrebi izvršiti zaštitu odgovorajućim insekticidima (Envidor 240 SC, Vertimec 018EC).

Zaštitu izvršiti u večernjim satima na temperaturi iznad 5 0C, po mirnom vremenu u skladu sa priloženim uputstvom.

 

 

 

 


webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.