21.05.2018.

PRIPREMA: Sadeta Ahmetović, dipl.ing.poljoprivrede

Obavijest poljoprivrednim proizvođačima

Vrijednost klimatskih faktora  povoljna je za pojavu biljnih bolesti i štetočina:

-Venturia inaequalis-krastavost lista i ploda jabuke

-Erwinia amylovora -bakteriozna plamenjača jabuke, kruške, dunje

-Phytophthora infestans- plamenjača krompira

– Phytophthora infestans-plamenjača paradajza

-Leptinotarsa decemlineata-krompirova zlatica

MJERE ZAŠTITE:

Jabuka je u ovom periodu najosjetljivija na primarnu infekciju uzročnikom krastavosti lista i ploda (Venturia inaequalis). Zaštita se može izvršiti nekim od preparata: Score 250 EC, Indar 5EW ili Difcor.

Izvršiti pregled voćnih nasada jabuke, kruške i dunje na prisustvo bakteriozne plamenjače (Erwinia amylovora). Inficirani mladari savijaju se pri vrhu u vidu „pastirskog štapa“ , dobijaju smeđu do crnu boju i pojavljuju se blijedo žute kape bakterijskog eksudata. Potrebno je mehanički odstraniti inficirane dijelove i to tanje grane 30 cm, a deblje 50 cm ispod zaraženog tkiva, iznijeti iz voćnjaka, alat dezinfikovati, a rane nastale pri rezidbi premazati voćarskim voskom.

Zaštitu krompira od plamenjače (Phytophthora infestans) može se izvršiti u fazi zatvaranja redova preparatom Ridomil Gold MZ,  a u fazi cvjetanja preparatom Revus.

Paradajz koji se proizvodi na otvorenom prostoru od plamenjače (Phytophthora infestans) može se zaštiti nekim od preparata: Ortivia Opti 480 SC, Equatio Pro WG, Acrobat.

Ukoliko se u usjevu krompira uoči prisustvo krompirove zlatice (Leptinotarsa decemlineata), na manjim površinama, kod ranih sorti krompira potrebno je izvršiti sakupljanje i uništavanje imaga i larvi krompirove zlatice. Kod kasnih sorti krompira gdje je uočena prenamnoženost ovog štetnika zaštita se može izvršiti nekim od insekticida: Confidor SL 200, Actara 25 WG, Calipso SC 480, Mospilan 20 SP.

Navedene preparate koristiti u skladu sa uputstvom proizvođača, vodeći računa o karenci.

 

 


webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.