• OBJAVLJENO: 01.04.2022.
Nastavak 127. sjednice
Ambijent koji postoji u Bosansko- podrinjskom kantonu Goražde za djelovanje NVO je zadovoljavajući

U nastavku 127.redovne sjednice, na prijedlog Ministarstva za pravosuđe, upravu i radne odnose, Vlada BPK Goražde je razmatrala izvještaje o izvršenju sankcija organa iz člana 3. Zakona o izvršenju sankcija u BPK-a Goražde koji su dostavljeni Skupštini BPK na dalje razmatranje.

Nakon razmatranja, Vlada je primila k znanju i Informaciju Ministarstva pravosuđa o nevladinom sektoru u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde za 2021.godinu. Kako je tom prilikom konstatovano, ambijent koji postoji u Bosansko- podrinjskom kantonu Goražde za djelovanje NVO, a stvara se kroz opredjeljenost Vlade Bosansko – podrinjskog kantona Goražde da omogući uslove za nesmetan i društveno koristan rad nevladinog sektora i profesionalno obavljanje resorne nadležnosti Ministarstva za pravosuđe, upravu i radne odnose je zadovoljavajući. U Registru udruženja koji se vodi u Ministarstvu za pravosuđe, upravu i radne odnose BPK a Goražde upisano je 238 udruženja. U 2021. godini registrovano je ukupno 13 udruženja, 6 udruženja je izbrisano iz Registra, dok je u istoj godini izvršeno 33 upisa promjena u Registar. Vlada Bosansko – podrinjskog kantona Goražde je pružala finansijsku podršku NVO i njihovim projektima, a u cilju održivog razvoja i većeg učešća građana radi zaštite njihovih prava i interesa, razvoja aktivnog građanstva i nevladinih organizacija u donošenju odluka i kreiranja javnih politika. Ukupan iznos izdvajanja finansijskih sredstava iz Budžeta Bosansko-podrinjskog kantona Goražde u 2021. godini iznosi 956.566,90 KM.

Vlada je upoznata sa aktivnostima Pregovaračkog tima Vlade u vezi potpisivanja Kolektivnog ugovora za uposlenike Ministarstva unutrašnjih poslova BPK Goražde. Tom prilikom istaknuto je da je Vlada, u skladu sa finansijskim mogućnostima, spremna na dogovor te da traži načine za njegovo postizanje s ciljem poboljšanja statusa svih uposlenih u ovom ministarstvu. Socijalnim dijalogom uspješno su završeni pregovori sa zdravstvenim radnicima, državnim službenicima i namještenicima te usposlenim u obrazovanju te nema razloga da se na isti način ne okončaju i ovi pregovori, zaključeno je danas.

Razmatran je takođe i Izvještaj o epidemiološkoj situaciji COVID-19 na području BPK Goražde za period 21.03-27-03.2022.godine te sa zadovoljstvom konstatovano da je ona sa današnjim izuzetno povoljna, te da od jutros, po prvi put nakon dužeg vremena, na području našeg kantona nema pozitivnih osoba na infekciju Covid 19. Od početka pandemije s područja BPK Goražde oporavile su se 3.953 osobe, dok je od posljedica zaraze, nažalost preminulo 127 osoba. Prvom dozom vakcine do sada je vakcinisano 52.3%, a drugom dozom 49,46 % od ukupnog broja stanovnika starijih od 18 godina.

Današnju sjednicu Vlada BPK Goražde okončala je usvajanjem Plana nabavki robnih rezervi za 2022.godinu.


webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2022. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.