• OBJAVLJENO: 23.04.2004.
58.sjednica
Ukupna vrijednost investicija u male hidroelektrane na rijekama Čemernica i Kolina iznosiće preko 20 miliona maraka

Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na svojoj 58.redovnoj sjednici, pod predsjedavanjem mr. Salka Obhođaša dodijelila je firmi GRID BH iz Sarajeva koncesiju za izgradnju i korišćenje male hidroelektrane na rijeci Čemernica u općini Pale-Prača. Prema procjeni, ova hidrocentrala mogla bi godišnje proizvoditi 2594 MWh električne energije, a ukupna vrijednost investicije je 2.361.661,00KM . Firma GRID BH iz Sarajeva u partnerstvu sa turskom kompanijom SA-RA ENERGY INC., posjeduje i koncesiju za izgradnju i korišćenje pet malih hidroelektrana na rijeci Kolina u općini Foča-Ustikolina, tako da će ukupna vrijednost investicija u ove male hidroelektrane na području Bosansko –podrinjskog kantona iznositi preko 20 miliona maraka.

Koliko su ozbiljne namjere koncesionara govori i podatak da će potpisivanju ugovora o koncesiji zakazanom za 30.april u Turskom kulturnom centru u Sarajevu, prisustvovati i ministar u Vladi Republike Turske gosp. Kursat Tuzmen.

Koncesije se daju na period od 30 godina, a koncesionar se obavezao da će Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde uplaćivati godišnju naknadu u iznosu od 1% ukupno ostvarenog prihoda od prodaje električne energije.

“Od ovog postotka, po meni, mnogo je bitnije što će se u narednom periodu na izgradnji ovih malih hidrocentrala angažovati i uposliti veliki broj ljudi i domaćih firmi i što ovaj kanton u snabdijevanju električnom energijom više neće zavisiti od drugih.”- izjavio je premijer BPK mr. Salko Obhođaš.

Vlada BPK Goražde donijela je na ovoj sjednici odluku o dodjeli jednokratne novčane pomoći u iznosu od 20.000,00 KM “Fabrici vode” u Vitkovićima , za podjelu plaće radnicima, a u nastavku sjednice, članovi Vlade razmatrali su materijal za narednu sjednicu Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Vlada je JU Centar za kulturu iz Goražda odobrila sredstva u iznosu od 800,00 KM za podršku manifestacije pod nazivom “ Veče ilahija i kasida”,  na kojoj će nastupiti gosti iz Novog Pazara, dok je Izviđački odred “Stolac” iz Ustikoline dobio pomoć od 200,00 KM i kombi vozilo za odlazak u Mostar na “Veselu  Olimpijadu Mostar 2004.”, smotru izviđača iz cijele BiH.


webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.