• OBJAVLJENO: 08.04.2022.
Ministar za boračka pitanja BPK Goražde
Za naš kanton od posebnog značaja su novine u Zakonu o demobilisanim borcima

S ciljem poboljšanja položaja i materijalnog statusa boraca i članova njihovih porodica, Parlament FBiH na posljednjoj održanoj sjednici usvojio je set izmjena zakona iz oblasti boračko-invalidske zaštite, a kao najvažnija izmjena navodi se uvođenje tzv. “švicarske“ formule za uvećanje naknada ovoj populaciji, što znači  da će naknade za ovu populaciju svake godine biti usklađivane prema rastu BDP-a i rastu potrošačkih cijena.

Prema riječima ministra za boračka pitanja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Edina Aganovića, za naš kanton od posebnog značaja su novine u Zakonu o demobilisanim borcima, s obzirom da će finansiranje prava na egzistencijalnu naknadu povratnika u Republici Srpskoj biti u nadležnosti FBiH.

„Najbitnije izmjene se odnose na ostvarivanje prava povratnika u Republiku Srpsku. Stupanjem na snagu ovog zakona svi oni koji su ostvarivali pravo na egzistencijalnu naknadu u našem kantonu a mlađi su od 57 godina, to pravo će ostvariti na nivou Federacije BiH. Na taj način u budžetu Ministarstva za boračka pitanja će se napraviti uštede, koje se na mjesečnom niovu kreću od pet do šest hiljada KM zavisno od broja korisnika, koje će biti preusmjerene na povećanje koeficijenta za isplatu egzistencijalnih naknada demobilisanim borcima koji to pravo ostvaruju u našem kantonu“-kazao je ministar Aganović.

Propisano je da pravo na novčanu egzistencijalnu naknadu može ostvariti i supruga demobiliziranog branioca ukoliko na dan podnošenja zahtjeva ima navršenih 57 godina života, ukoliko ne ostvaruje mjesečne prihode u iznosu većem od 50 posto minimalne penzije isplaćene u FBiH za decembar 2018. godine i ako je umrli bio pripadnik oružanih snaga najmanje 12 mjeseci. Kantoni će svojim propisima urediti uslove, način i postupak ostvarivanja prava na egzistencijalnu naknadu supruga umrlih demobiliziranih branilaca životne dobi do 57 godina.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.