• OBJAVLJENO: 03.07.2022.
U okviru manifestacije "Dani Huseina ef. Đoze"
Svečano otvorena džamija na Turskoj ravni

Uz Ašare, dove  i tekbire, u prisustvu brojnih zvanica te džemata iz Orahovica, danas je svečano otvorena džamija na Turskoj ravni, a ceremoniju otvaranja upotpunili su i reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović, muftija goraždanski Remzija ef. Pitić te premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća sa ministrima u Vladi BPK Goražde.

Džamija na Turskoj ravni izgrađena je dobrotom ljudi ovoga kraja na lokalitetu blizu rodne kuće Husein ef Đoze, a o značaju izgradnje za naš kanton, ovom prilikom govorila je i premijerka BPK Goražde.

„Otvorismo vrata džamije na Turskoj ravni za sve džematlije ovog kraja,  u kojem ne postoji nijedna stopa, a da za nju nije vezana jedna ljudska sudbina, a najviše ona herojska, zahvaljujući kojoj od Crvenih stijena do Hrenovice nijedan pedalj teritorije u protekloj agresiji nije pao. Potreba za izgradnjom ove džamije ukazala se nakon adaptacije ceste Orahovice-Prača i povezivanja Bara, rodnog sela Husein ef. Đoze, sa ostatkom našeg kantona, a podrška Vlade ovakvim projektima neće izostati “-naglasila je premijerka Aida Obuća.

Prisutnima se obratio i reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegoivini Husein ef. Kavazović, ukazujući na značaj zajedništva Bošnjaka.

„Kroz teška vremena koja su iza nas, na našem narodu ostavljani su  tragovi, ponekad duboke rane i na našim tijelima i našim dušama, a od odlaska Osmanlija jedino je Islamska zajednica  okupljala i uvezivala naše duše i naša tijela da se ne udaljimo od onog što je uvijek bilo bit i suština našeg naroda, a to je da nam drugi ne izmaknu tlo ispod nogu, pa da ostanemo na ledini bez korijena,  tradicije, kulture“-ističe  reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2022. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.