• OBJAVLJENO: 11.11.2022.
Goražde
U ulici Salih bega Kuljuha i naselju Rasadnik svečano otvorene novoizgrađene zgrade socijalnog stanovanja

Ključevi novih stanova u zgradama socijalnog stanovanja u Goraždu izgrađenim u okviru projekta CEB II „Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem javnih stambenih rješenja „ danas su uručeni za 45 socijalno ugroženih i raseljenih porodica.

Stambeni objekat u ulici Salih bega Kuljuha u kojem je smještaj po principu neprofitnog socijalnog stanovanja dobilo 25 porodica, koje su do sada boravile u kolektivnim i alternativnim centrima, izgrađen je u okviru projekta „Zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem javnih stambenih rješenja“  (CEB II).  

Prilikom primopredaje ključeva, korisnici nekadašnjeg kolektivnog centra Barake nisu krili radost.  

 “  Živjeli smo deset godina u baraci na mjestu sadašnje zgrade i malo je reći da je stvarno bila neuslovna za život. Danas smo ja i moja porodica presretni, jer smo konačno dobili novi stan “ – kazala je jedna od korisnica, Adisa Čimpo.  

Ukupno 20 porodica raseljenih lica i povratnika u Gradu Goražde trajno je riješilo stambeno pitanje u zgradi u Rasadniku,  izgrađenoj kroz Državni projekat stambenog zbrinjavanja u okviru Regionalnog stambenog programa (DPSZ/RSP) u Bosni i Hercegovini.

 Implementator  projekata u Federaciji BiH je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, dok su sredstva obezbijeđena putem donatorskih i kreditnih sredstava Razvojne banke Vijeća Europe s donatorima i Vlada Federacije BiH. 

 Ceremoniji dodjele ključeva i primopredaji stambenih jedinica korisnicima prisustvovao je federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, šef Odjela za društveni razvoj, prekograničnu suradnju i civilno društvo  u Delegaciji Europske unije u BiH  Gianluca Vannini, predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, ambasadori i predstavnici donatora, premijerka Vlade BPK Aida Obuća i gradonačelnik Goražda Ernest Imamović. 

Ministar Ramić naglasio je da se u Goraždu u okviru projekata CEB II I RSP realizuje osam podprojekata ukupne vrijednosti oko 20 miliona KM. 

“Današnjim uručenjem ključeva 45 porodica sigurnije spava. To znači direktnu pomoć za njihove članove porodica, trajno su riješeni životni problemi ovih ljudi. Sretni smo što smo uspjeli završiti sve neophodne radove kako bi korisnici uselili prije zimskih dana. Ovo je značajan projekat započet 2015. godine. Završit ćemo ga u okviru predviđenog vremena i nadam se da ćemo kasnije završiti i potrebnu infrastrukturu, posebno u Rasadniku i da ćemo se više zajedno pozabaviti pitanjem održivosti ovih rješenja na način da korisnici neprofitnog stanovanja obezbijede osnovne uslove za egzistenciju” – kazao je Ramić.

Dodao je da je ujedno sve i rezultat dobre saradnje Vlade BPK i Gradske uprave Goražde sa Federalnim ministarstvom  raseljenih osoba i izbjeglica. Uz zahvalnost donatorima,  najavio je skori završetak i preostalih objekata u Goraždu, gdje se očekuje useljenje korisnika. 

  

“ Riječ je o izuzetno značajnim projektima kroz koje je 45 porodica nakon toliko godina konačno riješilo svoje stambeno pitanje i oni najbolje znaju koliko ovo znači. Zahvaljujem se resornom federalnom ministarstvu, a posebno gospodinu Ramiću, koji je doprinio da se ovi projekti realizuju u cijelom BPK Goražde.  Otvaranje još dvije zgrade u Goraždu planira se u proljeće i nakon toga gradimo još jednu. Raduje me i početak radova na potkrovnim stanovima u Titovoj ulici, dakle radi se o ukupno šest objekata koji će građanima koji su teškoj materijalnoj situaciji, kao i povratnicima, omogućiti  da žive ugodno” – kazao je gradonačelnik Goražda Ernest Imamović.  

 Realizacija projekata se ogleda u učešću lokalnih zajednica kroz osiguranje zemljišta, neophodnih dozvola i priključaka na elektro i komunalnu infrastrukturu, dok su Vlada Federacije BiH i Razvojna banka Vijeća Evrope osigurali finansijska sredstva kroz grant sredstva  i kreditnu podršku. 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.