• OBJAVLJENO: 26.05.2006.
Direktor iranske humanitarne organizacije BIRDS posjetio Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Pomoć održivom povratku prioritet!

U posjeti Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde 24.05.2006.godine boravio je direktor iranske humanitarne organizacije BIRDS Mohammad Sodouri sa saradnicima.
Na sastanku kod Premijera BPK-a Goražde Nazifa Uručija, kojem su prisustvovali i goraždanski muftija Hamed ef. Efendić i ministar za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Muhamed Hadžić, razgovarano je o projektima pomoći i podrške ove humanitarne organizacije održivom povratku izbjeglih i raseljenih lica na području cjelokupne Gornje-drinske regije.

Posebnu pažnju iranska humanitarna organizacija „BIRDS“ i njen ured u Sarajevu posvetili su direktnoj pomoći povratnicima radi njihovog ekonomskog jačanja i razvoja poljoprivredne proizvodnje i stočarstva. Svoje aktivnosti u BiH ova organizacija usmjerila je na tri sektora: poljoprivredu, obnovu i izgradnju i edukaciju. Kroz edukacioni centar u Goraždu (kursevi informatike za muškarce i kursevi šivanja za žene) u prošloj godini prošlo je 500 polaznika. Prema riječima direktora Mohammada Sodourija projekti BIRDS-a u 2005. godini bili su više usmjereni prema sjevernoj Bosni, ali će se u ovoj godini više pažnje posvetiti istočnoj Bosni, pa tako i povratnicima na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.
„Naš cilj je da dajemo donacije istinskim povratnicima, vrijednim i poštenim ljudima, i da od naših donacija koje nisu velike, imaju koristi ti ljudi, ali i cijela regija“- kazao je gospodin Sodouri. Svi ovi projekti realizovani su posredstvom Islamske zajednice ili Merhameta, kako bi donacije došle u prave ruke, istaknuto je ovom prilikom.
Uz riječi zahvalnosti na svemu što Vlada Islamske Republike Iran čini za narod Bosne i Hercegovine pa tako i za stanovnike ovog kantona, Premijer BPK-a Goražde Nazif Uruči kazao je su da su projekti održivog povratka na području cijele Gornje-drinske regije prioritet, obećavši pomoć kantonalnog ministarstva za raseljena lica i izbjeglice prilikom konkretizovanja stvarnih potreba i spiskova ljudi kojima je ova pomoć najpotrebnija.
Direktor iranske humanitarne organizacije BIRDS Mohammad Sodouri prisustvovao je danas svečanoj podjeli certifikata za 300 Goraždana koji su uspješno završili kurseve u edukacionom centru ove organizacije.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.