• OBJAVLJENO: 09.01.2012.
Sastanak u goraždanskoj mljekari „Milgor“:radnici nisu pristali na daljnje ustupke
Sanacioni program aktuelne Vlade BPK Goražde blokiran


Od godinama najavljivanog programa sanacije i ponovnog pokretanja proizvodnje u mljekari „Milgor“ iz Goražda, po svemu sudeći, neće biti ništa, pa je stečaj postao najizvjesnija, posljednja stepenica njenog strmoglavog pada. Sanacioni program aktuelne Vlade BPK Goražde blokiran je, nakon što radnici nisu pristali na daljnje ustupke nauštrb svojih potraživanja za koja imaju i sudske presude. Prema riječima vd direktora Murata Rašidovića, trenutne obaveze mljekare „Milgor“ iznose oko 1.2 miliona KM, od čega je za plaće radnika i doprinose potrebno izdvojiti blizu 900 000 KM. – Postrojenja će uskoro biti spremna za pokretanje proizvodnje, ali imamo jako puno problema oko izmirenja obaveza iz prethodnog perioda. Ne znamo hoćemo li uspjeti da saniramo te dugove ili ćemo pokrenuti stečaj – kaže Rašidović.


Deset preostalih radnika „Milgora“ bez ikakvih je prava, jer drugi posao ne mogu pronaći, ni naknadu za demobilisane borce nisu mogli koristiti jer su im radničke knjižice još uvijek u firmi koja je proizvodnju obustavila 30. oktobra 2007. godine. U Kantonalnoj vladi ne žele se baviti odgovornošću kolega u prethodnim sazivima, upravljačkih struktura i direktora koji su krivi za propast fabrike izgrađene sredstvima darovanim od Vlade Holandije i koja je imala veoma tražene proizvode na tržištu. Ministar privrede Demir Imamović kaže da je Vlada pokušala vlastitim sredstvima stvoriti uvjete za pokretanje proizvodnje. – Ključno pitanje je bio kompromis sa radnicima po pitanju izmirivanja njihovih obaveza koje su oko 900 000 KM. Imali smo sredstva da isplatimo dio potraživanja za koje imaju sudske presude i da svim radnicima uvežemo radni staž. Na žalost, radnici su to odbili. Oni nisu bili zainteresovani da uđu u rješavanje svog položaja, a i rješavanje pitanja mljekare. Na ovaj način ostalo je da sve visi u zraku i da je neizvjesna sudbina svih potraživanja. Postaje neizvjesna i sudbina mljekare jer će to zavisiti od postupka stečaja. Ne ulazim u to ko je kriv zašto je mljekara stala, ali u ovom trenutku radnici su zakočili sve naše aktivnosti – kaže Imamović. S druge strane radnici preživljavaju pakao i, kako kažu, drugi četverogodišnji rat u kojem skapavaju od gladi. Ponudu Vlade smatraju nekorektnom, te pristaju i na stečaj ako on bude vođen po zakonu, a ne namješten za poznatog kupca.
– Mi tražimo da nam se isplati samo ono što smo radili. Iako su cijene duplo veće ne tražimo ni kamate. Moja potraživanja, po zakonu što me sleduje, iznose 34 000 KM. Ja tražim 6900 za period što sam radio, a oni mi daju 3200 i da snosim sve sudske troškove. Znači, vratili su me na nulu. Bolje onda da su mi ponudili da ne tražim ništa. Najteže od svega je što mi gubimo radna mjesta. Znači odričem se svega, a ne dobijam ni radno mjesto na kraju – ističe Izet Odžak, predsjednik sindikalne organizacije „Milgora“.
/bpkg.gov.ba/  Alen Bajramović

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.