• OBJAVLJENO: 08.02.2012.
Posjeta povratnicima na području BPK Goražde i Novom Goraždu
Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica osiguralo pakete pomoći za najugroženije povratnike

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović, danas je, s konvojem pomoći doputovao u Bosansko-podrinjski kanton Goražde. Ovo je prva urgentna pomoć Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica koja je pristigla u BPK Goražde, a riječ je o 200  paketa sa 8,5 tona hrane  najugroženijim porodicama povratnika.
Paketi pomoći podijeljeni su povratničkim porodicama u općini Foča-Ustikolina, Ustiprači na području opštine Novo Goražde te porodicama smještenim u kolektivnom centru „Splavište“ u Goraždu.

Podjela ovih paketa vršena je u saradnji sa kantonalnim Ministarstvom za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice, a u akciji obilaska učestvovala je i resorna ministrica Azra Kuljuh sa saradnicima.

Obilasku povratnika na terenu pridružili su se delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH prof.Mustafa Kurtović, kao i predstavnici “Merhameta” i regionalnog Odbora za Jugoistočnu Bosnu.

– U  saradnji sa Ministarstvom za socijalnu politiku, zdravstvo raseljena lica i izbjeglice BPK Goražde nastojat ćemo da budemo ovdje prisutni kako bismo pomogli ovim ljudima, jer njima je zaista pomoć prijeko potrebna. Svakako da su ove vremenske  prilike  mnoge porodice koje su u teškoj materijalnoj situaciji dodatno zatekle nespremne kada su u pitanju hrana, lijekovi i ogrijev- kazao je ministar Osmanović.

Od ministrice za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice u Vladi BPK Azre Kuljuh ministar Osmanović upoznat je i sa problemima sa kojima se susreće Kantonalna bolnica i Dom za stara lica kada su u pitanju energenti.

U koordinaciji sa Civilnom zaštitom Federacije BiH na sutrašnjoj sjednici Vlade ja ću taj problem aktuelizirati, a Vlada BPK Goražde je u stalnoj saradnji sa Vladom Federacije BiH i vidjet ćemo da se i u tom pravcu nešto urgentno reaguje– izjavio je federalni ministar Adil Osmanović.

Kako će samo dio paketa biti distribuiran danas, ostatak paketa preuzet će resorno ministarstvo i Općina Foča-Ustikolina te podijeliti ugroženim povratničkim porodicama.

Mi smo i prije nego što je  stigao ovaj konvoj učinili onoliko koliko smo bili u mogućnosti u mjestima do kojih smo mogli doći, a ova pomoć koja je danas dopremljena biće od velikog značaja kada se prokrče putevi do mjesta koja su u ovom trenutku nedostupna. Ova pomoć  rezultirala je našom stalnom komunikacijom sa federalnim Ministarstvom, a na nivou Kantona, takođe, Vlada, Crveni križ, Merhamet, Regionalni odbor za povratak, Civilna zaštita, ulažu velike napore kako bi ljudima olakšali nevolje koje su nas zadesile ovih dana. Zahvaljujem se federalnom Ministarstvu te se nadam da ćemo i kasnije naše potrebe,  u saradnji moći da realiziramo i budemo tamo gdje trebamo da pomognemo našim povratnicima i ljudima koji su životno ugroženi – riječi su kantonalne ministrice Azre Kuljuh.

/bpkg.gov.ba/

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.