• OBJAVLJENO: 04.03.2007.
Nizom prigodnih svečanosti u Goraždu obilježen 1.mart-Dan nezavisnosti BiH

Nizom prigodnih svečanosti u Goraždu obilježen 1.mart-Dan nezavisnosti BiH

Cvijeće na spomen obilježje položili i goraždanski mališani

Obilježavanje 1.marta –Dana nezavisnosti BiH započelo je 28.02.2007.godine historijskim časom u svim osnovnim i srednjim školama na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Delegacije zakonodavne i izvršne vlasti Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, predstavnici Islamske zajednice i predstavnici boračkih udruženja položili su 01.03.2007. godine bukete cvijeća na spomen obilježje u Višegradskoj ulici, te učenjem hatife pred duše poginulih šehida i boraca, odali dužnu počast svima onima koji su dali svoje živote za suverenost i nezavisnost naše zemlje. Cvijeće na spomen obilježje položili su i najmlađi iz goraždanskih vrtića „SOS Kinderdorf“ i „Sunce“ dajući poseban ton ovom činu.

Nakon toga, u Velikoj sali Centra za kulturu održana je svečana akademija, na kojoj su o značaju 1.marta-Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine govorili predsjedavajući Skupštine BPK-a Goražde dr.Alija Begović i načelnici općina u sastavu kantona: prof. Mustafa Kurtović, Asim Zec i Zijad Kunovac. U prigodnom kulturno-umjetničkom programu na svečanoj akademiji učestvovali su: hor „Fortuna“, učenici Osnovne muzičke škole „Avdo Smailović“, OŠ „Fahro Baščelija“, OŠ „Husein ef.Đozo“, članovi Udruženja „Yildiz“ i članovi Ansambla pjesama i igara Centra za kulturu, koji su za ovu priliku premijerno, izveli performans pod nazivom „Poema o Goraždu“.

Obilježavanje 1.marta-Dana nezavisnosti BiH na području BPK-a Goražde nastavljeno je prijemom za predstavnike društveno-političkog života Kantona u Domu mladih Centra za kulturu, na kojem je čestitke prisutnima i građanima u povodu ovog datuma uputio i Premijer BPK-a Goražde Salem Halilović.

To veče, u okviru obilježavanja Dana nezavisnosti BiH, u Goraždu je priređen koncert grupe „Defile zvuka“, a u nedjelju 04.marta, u organizaciji Šahovskog kluba „Goražde“ održan je šahovski turnir.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2022. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.