• OBJAVLJENO: 14.03.2012.
Uprava za inspekcijske poslove BPK Goražde
Započeo savremen način obavljanja inspekcijskog nadzora

Nakon završene realizacije projekta „e-inspekcija“, Uprava za inspekcijske poslove BPK Goražde, počev od 1. januara 2012. godine, počela je sa primjenom savremenog načina obavljanja inspekcijskog nadzora.

Riječ je o primjeni elektronskog načina rada u vršenju inspekcijskih nadzora omogućenog u okviru pomenutog projekta koji se, u nekoliko zadnjih godina, realizuje na prostoru FBiH. Uvođenjem elektronskog poslovanja, rad inspekcije znatno je olakšan, a omogućena je i bolja i jednostavnija komunikacija i razmjena podataka sa Federalnom upravom za inspekcijske poslove.

Izražavajući zadovoljstvo postignutim rezultatima i primjenom novog načina rada, direktor kantonalne Uprave za inspekcijske poslove Mithat Hadžiomerović, kazao je kako novu metodu inspekcijskog nadzora, pored našeg, primjenjuju još i Zeničko-dobojski i Tuzlanski kanton.

Predviđene aktivnosti kantonalne inspekcije odvijaju se planiranom dinamikom, a, u drugom polugodištu ove godine, prema riječima direktora Uprave, očekuje se i povećanje broja inspekcijskih nadzora.

Što se tiče trenutnih aktivnosti, Uprava za inspekcijske poslove BPK Goražde, zajedno sa Federalnom te kantonalnim upravama za inspekcijske poslove, učestvovat će u kampanji pojačanog inspekcijskog nadzora nad zaštitom autorskih prava korištenja kompjuterskih programa. Inspekcijskim nadzorom bit će obuhvaćeni privredni subjekti koji se bave prometom softvera, a krajnji cilj kampanje jeste podizanje svijesti o potrebi korištenja licenciranih softvera.

Ova kampanja uključuje upravne mjere i prekršajne odredbe, poput privremenog i trajnog oduzimanja predmeta i uređaja kojima je počinjen prekršaj pa do novčanih kazni koje, između ostalog, za pravne subjekte mogu biti od 1.000 do 200 hiljada KM.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.