• OBJAVLJENO: 19.03.2012.
Svečano obilježen Dan reintegracije i Dan općine Foča-Ustikolina
16 godina ponovne izgradnje

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća i polaganjem cvijeća na spomen obilježja borcima poginulim  u periodu 1992- 1995. i partizanskom spomen obilježju,  danas je u Ustikolini obilježen 19.mart, Dan reintegracije i Dan općine Foča-Ustikolina.

Svečanu sjednicu Općinskog vijeća, kojoj je prisustvovao veliki broj zvaničnika, predstavnika državnih i federalnih institucija, Vlade  BPK-a, međunarodnih i domaćih organizacija i institucija, kao i općina  u sastavu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, otvorio je Šemso Muslić, dopredsjedavajući Općinskog vijeća općine Foča-Ustikolina.

Načelnik općine Foča-Ustikolina Zijad Kunovac uputio je ovom prilikom riječi zahvalnosti brojnim vladinim i nevladinim institucijama koji su u protekloj godini pomogli općini Foča-Ustikolina u obnovi značajnog broja stambenih jedinica za povratnike, elektrifikaciji povratničkih mjesta i realizaciji projekata za održivi povratak, te asfaltiranju, sanaciji i izgradnji novih putnih komunikacija.

Ova općina je prema riječima načelnika Kunovca, u protekloj godini uradila i dva značajna akta za lokalnu zajednicu, a riječ je o Strategiji održivog razvoja općine Foča-Ustikolina za period 2012 – 2016. godina i Lokalnom akcionom planu za zaštitu okoliša LEAP.

„Svjedočimo o vremenu koje je iza nas i o vremenu u kom živimo. Svjedočimo o događajima kada su naša čula govorila da na prostorima ove opštine nema života. Svjedočimo o vremenu kad su naše oči same govorile o tom, o toj pustoši, o nemanju života. Sve je to predstavljalo jedno vrijeme pošasti, vrijeme koje je daleko iza nas. Možda nedovoljno brzo, ali u svakom slučaju znatno je uznapredovan oporavak ove sredine. Mislim da smo tome svi doprinijeli i da trebamo nastaviti. Ono što ne možemo da vratimo, vjerovatno ćemo vratiti pojačanim radom, doprinosom, čestitim odnosom prema radu i otvaranju novih radnih mjesta, da ova sredina bude daleko bolja. Garant za to može biti naša veća saradnja i veći iskoraci ka onom što se od nas sviju očekuje, to je vjerovatno reintegracija u Evropu, kamo i pripadamo“-kazao je premijer BPK-a Goražde Emir Frašto, čestitajući predstavnicima vlasti i stanovnicima općine Foča-Ustikolina, u ime Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i u svoje ime, današnji praznik.

Čestitke povodom ovog datuma uputili su i predsjedavajući Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i opštine Foča Nazif Uruči i Lutvo Šukalo, prvi i aktuelni načelnik općine Pale-Prača Salko Obhođaš i Asim Zec, te načelnik općine Goražde Muhamed Ramović.

Na svečanoj sjednici uručene su zahvalnice ustanovama i institucijama koje su dale doprinos razvoju ovog područja, kao i zahvalnice za pomoć u otklanjanju posljedica elementarnih nepogoda koje su zadesile ovu općinu prije nekoliko mjeseci.

Program svečane sjednice Općinskog vijeća Foča-Ustikolina upotpunili su svojim nastupom i učenici Osnovne škole „Ustikolina“ iz Ustikoline.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.