• OBJAVLJENO: 17.07.2007.
Snimanje na mamografu i denzitometru i u Gorazdanskoj bolnici

U Kantonalnoj bolnici Gorazde aparati za mamografiju i denzitometriju su instalirani i konacno spremni za upotrebu potvrdio je Feni direktor ove zdravstvene ustanove prim. dr. Fadil Jahic.

“Oba aparata su konacno spremna sto znaci da ce pacijentice pored redovnih rutinskih pregleda u Kantonalnoj bolnici Gorazde moci obavljati mamografska snimanja koja su jedna od kljucnih dijagnostickih metoda za rano otkrivanje malignih oboljenja dojke kod zena. Pored toga vrsit ce se i skrining, odnosno neselektivno vrsenje pregleda i trazenje pacijentica koje boluju od karcinoma dojke”, kazao je Jahic.

On je dodao da je mamograf spreman i da prve pacijentice ocekujemo vec u ovoj sedmici tako da s te strane nece biti nikakvih problema. No s druge strane postoji procedura na koji se nacin moze doci na pregled u radioloski kabinet kada je u pitanju mamografija istaknuo je dr. Jahic.

S obzirom na to da u Gorazdu nema strucnog kadra za obavljanje ove vrste posla Vlada BPK-a je odobrila 5.000 KM za edukaciju rendgen-tehnicara i radiologa koja ce se vrsiti u Sarajevu. Do tada mamografske snimke ocitavat ce strucnjak radiologije klinickog centra Sarajevo koji ce u Gorazde dolaziti jednom mjesecno.

Inace ove aparate donirala je glavna bolnica iz Beca, a servisiranje denzitometra i mamografa pomogao je direktor firme “Pobjeda Rudet” Hasan Tafro donirajuci u tu svrhu vise od 5.000 eura.

(Preuzeto sa: www.gorazde-x.com; Izvor: Fena)

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.