• OBJAVLJENO: 10.10.2012.
Obilježena 17.godišnjica pogibije Zaima Imamovića
Rodbina, prijatelji i saborci sa tugom se prisjećaju 9.oktobra 1995.godine

U organizaciji ministarstava za boračka pitanja BPK Goražde i Kantona Sarajevo, juče je u Sarajevu obilježena godišnjica smrti legendarnog komandanta Zaima Imamovića.

Tim povodom, položeno je cvijeće na njegov mezar u haremu Alipašine džamije u Sarajevu te je učenjem fatihe odata  dužna počast ovom velikom heroju odbrane .

Obilježavanje godišnjice pogibije Zaima Imamovića nastavljeno je u Domu mladih u Sarajevu, gdje je upriličena izložba ratnih fotografija, a o liku i djelu rahmetli Zaima, ovom prilikom, govorili su zvaničnici i ratni komandanti, među kojima i ministar za boračka pitanja u Vladi BPK Goražde Zijad Briga. On je između ostalog istaknuo:

„Ne smijemo zaboraviti nemjerljiv doprinos koji je rahmetli Zaim dao u odbrani Goražda. Sve bitke koje je on planirao i organizovao su dobijene. U ime Vlade BPK Goražde i građana, zahvaljujem se svima koji su odali počast i priznanje ovom istinskom heroju. Nadam se da će se u narednom periodu pridavati znatno veći značaj ovom i sličnim događajima, jer svaka epoha od postanka Bosne imala je svoje gazije i velikane, a Zaim je sigurno najveći kojeg je Bosna ikad imala.“

U sklopu obilježavanja ove godišnjice upriličena je i posjeta šehidskom mezarju u Pazariću, gdje je odata počast komandantu 5. bataljona 1. DUB Hasanu Turčalu Brzom i njegovim saborcima. Delegacija Bosansko-podrinjskog kantona Goražde položila je vijenac i na spomen obilježje Zaimu Imamoviću na rejonu Dujmovska Brda-Bjelašnica.

Istinski heroj sa Drine rahmetli Zaim Imamović,  komandant 14.divizije Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, poginuo je 9. oktobra 1995.godine u rejonu Rogojske grede,  lokalitet Treskavice, na prvoj borbenoj liniji, u trenutku dok je komandovao ofanzivom za deblokadu Goražda i Sarajeva. Zaim Imamović posthumno je odlikovan najvećim ratnim priznanjem, značkom Zlatni ljiljan, a po njemu nazvana je i kasarna u Pazariću.

Prisustvo velikog broja kantonalnih zvaničnika, prijatelja i saboraca rahmetli Zaima Imamovića godišnjici njegove pogibije, dokaz je da ni 17 godina poslije ovaj legendarni komandant nije zaboravljen.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2022. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.