• OBJAVLJENO: 05.11.2009.
Press konferenciju održao ministar za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice u Vladi BPK-a

Aktivnosti teku planiranom dinamikom

press-konferencija051109b.jpg

Ministar za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice u Vladi BPK-a Goražde Demir Imamović održao je 05.11.2009.godine redovnu press konferenciju. Pored izvještaja o dosadašnjoj aktivnosti ovog ministarstva, ministar je na press konferenciju pozvao direktora JU Dom za stara i iznemogla lica BPK-a Goražde Kemala Kuljuha, koji je govorio o aktuelnoj situaciji u ovoj socijalnoj ustanovi.

Kako je na početku press konferencije naglasio ministar Imamović, Ministarstvo za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice nadležno je i za nadzor nad radom ustanova iz oblasti socijalne i zdravstvene zaštite te će stoga, obzirom na aktuelnosti koje se dešavaju u pojedinim institucijama ministarstva, na press konferencije pozivati i predstavnike određenih institucija koje djeluju pri ovom ministarstvu.

– Što se tiče našeg Ministarstva, aktivnosti najvećim dijelom idu po planu, bez obzira na umanjena sredstva. U toku ove sedmice odobreni su projekti Ministarstva u oblasti povratka. U oblasti zdravstva, trenutno, radimo na implementaciji zaključaka koje je usvojila kantonalna Skupština. U oblasti socijalne zaštite još uvijek čekamo aktivnosti koje trebaju da budu pokrenute sa nivoa Federalnog ministarstva rada i socijalne politike. U oblasti javnog zdravstva Ministarstvo je imalo plan da obezbijedi 1000 vakcina za prevenciju sezonske gripe. Uspjeli smo obezbijediti oko 300 doza, a Vlada je na svojoj posljednjoj sjednici usvojila odluku da iz drugih naših sredstava obezbijedimo još dodatnih 500 doza. Što se tiče H1N1 gripe, nemamo nekih novih instrukcija od strane federalnog tima za prevenciju H1N1 gripe. Pronalazimo način da dobijemo brze testove za H1N1 i te su aktivnosti u toku. – riječi su ministra Imamovića.

Ministar Demir Imamović ocijenio je da je bitno da se na ovoj press konferenciji građanima BPK-a predstave i aktivnosti JU Doma za stara i iznemogla lica, odnosno, ono što se desilo u ovih proteklih šest mjeseci koliko je na snazi implementacija mjera za rješavanje problema u ovoj javnoj ustanovi. Ovo je tim značajnije, što je od ove sedmice počela akcija na nivou cijele Federacije koja ima za cilj da se motivišu građani, stanovništvo, različiti subjekti, donatori da pomognu u poboljšanju stanja u goraždanskom Domu za stara i iznemogla lica.

Direktor Doma za stara i iznemogla lica BPK-a Goražde Kemal Kuljuh upoznao je novinare sa podatkom o tome da je Upravni odbor Doma za stara i iznemogla lica na svojoj posljednjoj sjednici usvojio šestomjesečni izvještaj o radu, kojim je ustanovljeno da je ova ustanova, zaključno sa 30.06.2009. godine, poslovala sa gubitkom od preko 64 hiljade KM.

– Mi smo potpisali sporazum za sanaciju svih tih problema i on se, u principu, poštuje. Isplaćene su plate za mjesec avgust; ostali su nam još septembar i oktobar i onda ćemo isplaćivati platu za plaćom.. Istina, plate su minimalne, a kako je dogovoreno i sporazumom precizirano, radnici su se odrekli određenih potraživanja koja su imali i pristali da u određenim ratama, nekim tranšama, dobijaju svoja sredstva i mi ćemo do februara mjeseca to ispoštovati, te ćemo moći napraviti plan i program kako raditi u 2010. godini. U najkraćim crtama, bolje je nego što je bilo, a treba da bude puno, puno bolje nego što je sada. – kaže gospodin Kuljuh, koji je, takođe, ukazao na akciju prikupljanja pomoći ovoj javnoj ustanovi koju trenutno provodi Crveni križ Federacije BiH, zahvaljujući kojoj će im, kako se u Domu nadaju, biti obezbijeđeno lož ulje za grijanje, te sanacija kupatila.

Prema riječima direktora Kemala Kuljuha, da bi kapacitet Doma bio u cjelosti popunjen ( sa sadašnja 42 na 65-70 štićenika), za što postoji velika zainteresovanost, uposlenici moraju napraviti uslove koji omogućuju da se starim, iznemoglim i nepokretnim osobama pruži tretman i njega koji su ugovorom definisani.

Na završetku press konferencije, ministar Demir Imamović ponovo je naglasio da Ministarstvo za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice u Vladi BPK-a Goražde, bez obzira na prisutnu ekonomsku krizu, redovno izvršava svoje obaveze prema socijalnim i zdravstvenim ustanovama.

– U zadnjoj tranši, za mjesec septembar, ovih dana isplaćen je Dom za stara i iznemogla lica, a projektima su obezbjeđena sredstva za Zavod za javno zdravstvo i za Fond zdravstvenog osiguranja, – ističe ministar Imamović.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.