• OBJAVLJENO: 30.08.2010.
I Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde aktivno uključena u rješavanje problema odlaganja smeća na prostoru općine Goražde

Na pomolu privremeno rješenje lokacije za odlaganje otpada

odlaganje-cvrstog-odpada_300810b.jpg

Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na čelu sa premijerom Nazifom Uručijem sastala se 30.08.2010.godine sa načelnikom općine Goražde Muhamedom Ramovićem i saradnicima. Sastanku je prisustvovao i direktor JKP „6 mart“ Goražde Sadik Silajdžić.

Sastanak je organizovan radi nastavka razgovora i pronalaženja privremenog rješenja kako, kada i gdje odlagati čvrsti otpad sa prostora općine Goražde. Premijer Nazif Uruči i članovi Vlade BPK-a potvrdili su ovom prilikom da stoje na raspolaganju ukoliko je potrebna finansijska pomoć s ciljem iznalaženja privremenog rješenja ovog problema te da svako rješenje mora biti u okviru zakonskih propisa.

odlaganje-cvrstog-odpada_300810b1.jpg

„Prije svega, važno je da su svi učesnici na sastanku pokušavali ili već davali neke prijedloge, budući da se radi o vrlo akutnom problemu i potrebama građana Bosansko-podrinjskog kantona, ovoga puta, općine Goražde za odlaganje čvrstog otpada. Poslije svih tih sagledavanja, uočeno je da se legalnim, legitimnim putem i sredstvima ne može tako brzo doći ni do jednog rješenja. Nažalost, mi smo propustili nekoliko godina kada je utvrđena deponija u Trešnjici, ona je mogla biti regionalana, a i lokalna. Nismo ništa uradili u protekle dvije godine i sada je puno posla pred nama kako da to stignemo. Bilo je razmišljanja da se smeće gomilano u gradu odveze do Sarajeva na deponiju ili čak do Zenice, napravljena je čak i jedna šema kako to isfinansirati i na kraju sastanka, poslije ponovnog kontakta sa načelnikom općine Novo Goražde i vlasnikom kamenoloma GIP „Drina“, došli smo do konstatacije da je moguće tokom sutrašnjeg dana na razgovorima koji su zakazani postići sporazum, da se potpiše ugovor i da saglasnost za odlaganje smeća u općini Novo Goražde i to moguće na jedan duži period. Ovo bi nama dalo mogućnost da uredimo ili lokalnu ili regionalnu deponiju. Mislim da je krajnje vrijeme da mi na prostoru planirane regionalne deponije (Kanton je utvrdio na bazi zahtjeva općina lokaciju Trešnjica i taj tender je završen), trebamo krenuti u realizaciju izgradnje lokalne deponije, a onda naravno, ukoliko bude zainteresovanih općina sa Gornje- drinske regije mogli bismo tu napraviti pravu ekološki zaštićenu regionalnu deponiju čvrstog otpada“.- izjavio je Premijer BPK-a Goražde Nazif Uruči te naglasio:

„Kada se jedno pitanje ne rješava u dužem periodu, a kada je u značaju svakog građanina, onda to, svakako, utiče na renome i naravno ruši taj renome koji je postojao. Mi smo danas došli u situaciju da govorimo o deponijama smeća umjesto o nekim drugim stvarima i zato sam skrenuo pažnju na propuštenih nekoliko godina koje su bile u našim rukama da uradimo, kad kažem u našim rukama, mislim prije svega na institucije općine i Kantona. U praksi se dešavalo da je Kanton na svaki zahtjev općine Goražde odgovorio pozitivno i učešćem, predlaganjem rješenja i traženjem zakonskih rješenja, tako da smo se i danas opredijelili da održimo ovaj sastanak na kojem smo počeli rješavati nagomilani otpad i evo, na sreću, ukoliko sutra rezultira taj potpis, onda smo za neki period ipak to riješili, ali nismo riješili problem jer moramo otvoriti regionalnu, odnosno sanitarnu deponiju općine Goražde.

Nije to jedino, ima još otvorenih pitanja koja se vuku godinama, ali ovo pitanje nije tretirano možda na tom nivou kako to zaslužuje . 2004.godine su prvi put sve općine sa Gornje- drinske regije potpisale da prihvataju regionalnu deponiju, za što su rezervisana finansijska sredstva, a onda je to ponovljeno u dva ciklusa i onda dvije godine ništa. Kada je trebala implementacija da smo imali registrovana preduzeća danas ne bi o ovome pričali, a vjerujte, da ima ponuda, iz inostranstva dolaze zahtjevi da im se odobri prostor gdje će se smeće odlagati, oni bi instalirali sve drugo, a sve s ciljem iskorištavanja energenata i produkata koji iz toga proizilaze. Trebamo se pomaći sa mrtve tačke i očekujemo da ćemo u nastavku doći do nekih rješenja“-kazao je premijer Uruči.

Kada je u pitanju stav općine Goražde, načelnik Muhamed Ramović i dalje smatra da je lokacija „Šišeta“ najpovoljnije privremeno riješenje za odlaganje otpada .

„ Mi smo i dalje stava da trebamo privremeno riješiti ovu agoniju sa lokacijom „Šišeta“ i Općinsko vijeće je donijelo tu odluku. Mislim da je sada na potezu Ministarstvo za privredu koje je da je dalo pozitivno mišljenje mi bi smo mogli već početi sa tom lokacijom. Vidjećemo da još sutra sagledamo mogućnosti sa općinom Novo Goržade i vlasnikom parcele GIP AD„Drina“ i ako bi došlo do tog ponovnog rješenja i produženja deponovanja smeća, to bi bilo naravno mnogo povoljnije. Nisam nešto optimista, ali sutra će dan pokazati. Ja sam zakazao i sjednicu Štaba civilne zaštite na kojoj ćemo, takođe, donijeti neke vrlo važne odluke.

Ovdje ne treba da bude nikakve politike. Treba samo da se ide rješavanju cilja i vidjeli smo danas da je bilo raspoloženja i od strane Vlade BPK-a i mojih pomoćnika da se ide ka tom cilju i mislim da je tok sastanka bio na obostrano razumijevanje – riječi su načelnika Ramovića.

odlaganje-cvrstog-odpada_300810b2.jpg

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.