• OBJAVLJENO: 24.09.2010.
Ministar za privredu BPK-a Goražde sastao se sa kolegama iz Vlade Kantona Sarajevo

Razgovarano o zajedničkim projektima

min-privrede-240910b.jpg

Ministar za privredu u Vladi Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Mustafa Kurtović sastao se 24.09.2010.godine sa ministrom za privredu u Vladi Kantona Sarajevo Abidom Šarićem, ministom za prostorno uređenje i zaštitu okoline Abidom Jusićem te direktorom Javne ustanove za zaštićena prirodna područja Osmanom Delićem. Sastanku je prisustvovao i savjetnik ministra za poljoprivredu Mirsad Hubanić.

Razlog za današnju posjetu ministara u Vladi Kantona Sarajevo našem Kantonu je otvaranje spomen česme u mjestu Milanovići koju su zajednički finansirale vlade Bosansko-podrinjskog kantona i Kantona Sarajevo. Vrijednost projekta je 15.000 KM, a prema riječima ministra Šarića ovo je samo jedan u nizu projekata koji je zajednički finansiran .

„Iskoristio bih priliku da naglasim da ovo nije jedini projekat i nije isključivi povod današnje posjete. Naime, već duži niz godina ostvaruje se dosta uspješna saradnja Sarajevskog kantona i kantona BPK-a, a što je najvažnije, postoje mogućnosti i spremnost u vladama Sarajevskog i Bosansko-podrinjskog kantona da se na jedan drugačiji, kvalitetniji način ta saradnja nastavi.“- istaknuo je ministar Šarić .

Prema riječima ministra za prostorno uređenje i zaštitu okoline u Vladi Kantona Sarajevo Abida Jusića, pomoć Sarajevskog kantona našem kantonu u znatnoj mjeri bila bi veća da za to postoje zakonske mogućnosti.

„Vlada Kantona Sarajevo je i u dosadašnjem periodu izdvajala značajna sredstva za Kanton Goražde. Mislim da bi trebalo više i značajnije učešće Vlade Kantona Sarajevo za izdvajanje sredstava za sufinansiranje projekata koje realizuje Vlada BPK-a Goražde. Smatram da se može pronaći zakonska mogućnost otvaranjem pozicija u budžetu za sufinansiranje projekata održivog povratka u Istočnoj Bosni. To je, po meni, jedan od najznačajnih projekata koje bi Vlada Kantona morala snažnije da podrži. Nadam se da ćemo mi u ovom sastavu uraditi bar nacrt budžeta i obećavam da ću u okviru Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okoliša izdvojiti, odnosno otvoriti novu stavku-Učešće u sufinansiranju realizacije projekata infrastukture za naše povratnike u Istočnu Bosnu. „- riječi su ministra Jusića.

Ministar za privredu Mustafa Kurtović zahvalio se ministrima u Vladi Kantona Sarajevo na dosadašnjoj pomoći te i on ukazao na neophodnost iznalaženja zakonskih mogućnosti za finansiranje projekata održivog povratka u Istočnu Bosnu.

min-privrede-240910b1.jpg

„Bitno je da zajednički učinimo napor da u budžetu Kantona Sarajevo omogućimo posebnu stavku -sufinansiranje projekata, ne samo na području ovog Kantona nego i u RS. Znamo kakva je finansijska situacija i vjerujem da ćemo naći mogućnost da takva stavka u budžetu Sarajevskog kantona bude sigurna. Tu je pitanje zdravstva koje je vrlo interesantno i mislim da na tu temu možemo ostvariti još veću saradnju sa ljudima iz Sarajevskog kantona. Imamo razumijevanja od lokalnih zajednica iz Sarajeva kao što su općine Centar, Novi Grad , Stari Grad, Novo Sarajevo itd. Vjerujem da zajedno možemo, jer Goražde je praktično predgrađe Sarajeva“.- kazao je ministar Kurtović.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2022. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.