• OBJAVLJENO: 05.04.2013.
Press konferencija u Ministarstvu unutrašnjih poslova BPK Goražde
Nizom sadržaja u Goraždu biće obilježen Dan sjećanja na poginule pripadnike MUP-a R BiH

1

U organizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i Udruženja veterana policije 1991-1995. godina,  u Goraždu je  danas započelo obilježavanje  6. aprila Dana sjećanja na poginule pripadnike MUP-a Republike Bosne i Hercegovine .

Od ove godine, 6.april uvršten je u Kalendar obilježavanja značajnih događaja, datuma i ličnosti na koji je saglasnost dala i Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, a to je dan kada je u izvršavanju svojih poslova i zadataka poginuo prvi policijski službenik.

„Mi smo u saradnji sa Udruženjem Veterana policije 1991-1995.godina napravili program obilježavanja tog značajnog datuma koji obuhvata dva dana. To je današnji dan, a pošto je 6. april neradni dan, mi smo te aktivnosti prebacili na prvi slijedeći radni dan, u ponedjeljak 8. april. Planirali smo polaganje cvijeća na spomen obilježje svim braniocima BPK Goražde, kao i održavanje sjednice u Velikoj sali Centra za kulturu posvećene Danu sjećanja na sve poginule pripadnike policije.  U programu je obilazak mezarja pripadnika policije i obilazak jednog dijela porodica poginulih pripadnika, porodica koje zbog zdravstvenog stanja neće biti u prilici da nam se pridruže na toj sjednici“- riječi su ministra unutrašnjih poslova Nermina Džambegovića na press konferenciji upriličenoj povodom obilježavanja ovog datuma.

Copy of IMG_1034

Doprinos pripadnika policije MUP-a Republike BiH u odbrani od agresije na našu zemlju, prema riječima predsjednika Skupštine Udruženja veterana policije 1991-1995. godina Mesuda Kumra,  bio je zanemarivan. Iz tog razloga, formirano je Udruženje koje okuplja veterane policije iz cijele regije koji će nastojati da njeguju sjećanje na djela pripadnika policije u proteklom ratu, sa nezaboravnom činjenicom da je za odbranu ovih prostora 67 pripadnika policije dalo svoje živote, a na stotine njih je ranjeno.

„Mi smo ponosni što smo kao pripadnici policije uradili u proteklom ratu jer bili smo svjesni šta se pripremalo prostoru Goražda, pogotovo u periodu 1991. i 1992.godine kada su naše susjedne opštine agresijom na BiH za vrlo kratko vrijeme bile okupirane,  gdje su počinjeni ogromni zločini nad civilnim stanovništvom. Mi smo bili došli u situaciju da preuzmemo odgovornost da branimo ove prostore i ponosni smo na ono što smo uradili“ -kazao je predsjednik Skupštine Udruženja veterana policije Mesud Kumro.

Copy of IMG_1036

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.