• OBJAVLJENO: 10.04.2013.
Ministar odbrane BiH posjetio Bosansko-podrinjski kanton Goražde
„Impresionirani smo pozitivnom atmosferom“

Copy of IMG_1169

Ministar odbrane BiH Zeherijah Osmić posjetio je danas sa saradnicima Bosansko-podrinjski kanton Goražde.

On je u pratnji premijera BPK i načelnika općine Goražde, Emira Frašta i Muhameda Ramovića, te ministara u Vladi Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, položio cvijeće na centralno spomen obilježje poginulim braniteljima Goražda.

Na sastanku ministra odbrane BiH sa premijerom i ministrima u Vladi Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, koji je potom održan, razgovarano je o unaprjeđenju namjenske industrije, o aktivnim programima NATO-a za otpuštene vojnike te o sudbini vojne neperspektivne imovine na području BPK Goražde.

Copy of IMG_1172

– Imali smo razgovor sa zvaničnicima kantona i upoznali ih o onome šta Ministarstvo namjerava uraditi kada su u pitanju vojnici koji su otpušteni iz aktivne službe a koji su napunili 35 godina. Mi ćemo pokušati, putem aktivnih programa, a oni su posebno vezani  za donatorske zemlje i NATO program, da obezbijedimo nešto sredstava u smislu njihove pozitivne integracije u civilno društvo – kazao je ministar odbrane Zekerijah Osmić.

Na sastanku je razgovarano i o mogućnostima realizacije potencijalnih projekata zbrinjavanja otpuštenih pripadnika Oružanih snaga u koje bi bili uključeni Vlada BPK Goražde i Ministarstvo odbrane.

Copy of IMG_1140

Prije sastanka sa predstavnicima Vlade BPK Goražde, ministar Osmić posjetio je pripadnike 3. pješadijskog bataljona 4. pješadijske brigade Oružanih snaga BiH u kasarni „Kosova“ u Ustikolini, nakon čega se sastao sa načelnikom općine Goražde, te obišao  proizvodne pogone namjenske industrije „Ginex“.

Ono što smo vidjeli u Goraždu treba isticati i zajednički smo se dogovorili da više pričamo o dostignućima kada su u pitanju Oružane snage, namjenska industrija i kada su uopšte u pitanju rezultati u Goraždu koje na izvjestan način ima određene probleme, ali se ipak može reći da smo impresionirani jednom pozitivnom atmosferom – riječi su ministra Osmića.

Kako ističe premijer Emir Frašto i pored ovih pozitivnih pomaka koji su osjetni na području BPK Goražde, očekuje se veća potpora Federacije, pogotovo kada je u pitanju namjenska industrija koja u narednom periodu planira uvesti i nove proizvode.

Imamo obećanja federalnog ministra i premijera. Cijelo vrijeme smo u kontaktu i vjerujem da će se to riješiti otvaranjem novih radnih mjesta i novih proizvoda unutar Ginex-a. Vjerujem da će to isto biti i u „Rudetu“. Država treba više uraditi na infrastrukturi, unutar objekata, da vrati dio tim radnicima koji žive sa 700 KM prosječne plate. Vjerovatno će one u  vremenima koja su ispred nas možda biti i niže, ali ćemo obezbjeđivati posao u narednim godinama sve više i više – kazao  je premijer Emir Frašto.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.