• OBJAVLJENO: 06.06.2013.
Bosansko-podrinjski kanton Goražde
Održana prezentacija modularne tehnologije i eko modularne opreme za tretman otpada

Copy of IMG_2520

Firma „Grizelj d.d.“ Sarajevo predstavila je danas u sali Ministarstva za privredu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde mogućnosti modularne tehnologije i eko modularne opreme za tretman otpada na području ovog Kantona kao i njegovo korištenje u procesu centralnog zagrijavanja grada.

Pored predstavnika kantonalnog Ministarstva za urbanizam prostorno uređenje i zaštitu okoline,  Ministarstva za privredu te predstavnika općina u sastavu BPK-a Goražde, prezentaciji su prisustvovali i predstavnici javno- komunalnih preduzeća,  goraždanske privrede te firmi „Janjina“ i Unis „Ginex“, koje imaju dozvolu za aktivnosti male privrede za upravljanje otpadom.

Na današnjoj prezentaciji predstavljene su tehnologije „Klasta“, proizvođača eko komunalne opreme, čiji je član firma „Grizelj“ u oblicima javno-privatnog partnerstva. Obzirom da Bosansko-podrinjski  kanton posljednjih godina ima problem zbrinjavanja otpada koji je postao od suštinske važnosti,  prije svega zbog ljudskog zdravlja a onda i očuvanja okoliša, potrebno je razmotriti mogućnosti  iznalaženja trajnog rješenja.

Kako otpad spada u resurs, ne samo u Evropi i u svijetu, već i na području ovog kantona, on bi mogao biti iskorišten u svrhu zagrijavanja. Bitno je napomenuti da je proces automatizovan i ne stvara nikakvu opasnost od zagađenja kako ljudi tako i okoliša. Radi se o potpuno ekološkom procesu, jer se unutar sistema sve što uđe u postrojenje uništava na izuzetno visokim temperaturama. Uz to, postiže se energetska efikasnost,  pa se energija nastala ovim procesom, takođe, može korisno upotrijebiti u razne svrhe, istaknuto je između ostalog na današnjoj prezentaciji.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2019. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.