• OBJAVLJENO: 18.06.2013.
Sektor za administraciju MUP-a BPK-a Goražde
Određivanje privremenih jedinstvenih matičnih brojeva u BPK Goražde teče bez problema

Copy of IMG_2862

Od petog juna kada je na snagu stupila Odluka o privremenom određivanju jedinstvenih matičnih brojeva, Ministarstvo unutrašnjih poslova Bosansko-podrinjskog kantona Goražde odredilo je 27 matičnih brojeva. Ovo ministarstvo prema riječima načelnice Sektora za administraciju MUP-a BPK-a Goražde Belme Šošo, radi redovno kao što je radilo sa primjenom zakona, a očekivanja su da će ovi brojevi biti trajnog karaktera.

„Zaključno sa petkom, 14.06., određeno je 27 jedinstvenih matičnih brojeva. Od toga je 19 za novorođenu djecu, 3 lica su mijenjala svoje matične brojeve, a ostatak matičnih brojeva je određen za lica koja su prvi put stekla državljanstvo BiH i lica koja nisu imala matični broj a bili su naši državljani, ali nisu regulisali svoje identifikacione isprave- kazala je Belma Šošo.

Ona je upozorila da samo lično osoba može odrediti matični broj ili zakonski zastupnik za svoje maloljetno lice, te ukazala da je od ponedjeljka 17.juna stupila na snagu primjena novih obrazaca, izvoda iz matičnih knjiga rođenih, vjenčanih, umrlih i uvjerenja o državljanstvu koji su neograničenog trajanja.

„Potrebno je napomenuti da prilikom podnošenja zahtjeva za izdavanje ovih dokumenata osoba mora doći lično ili putem punomoći. Svi oni koji posjeduju stare obrazce ne mogu ih više koristiti kao takve u pravnom prometu – istaknula je na konferenciji za medije načelnica Sektora za administraciju MUP-a BPK-a Goražde Belma Šošo.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.