• OBJAVLJENO: 06.09.2013.
Federalna ministrica okoliša i turizma i predstavnici Vlade BPK posjetili firme „Pobjeda Rudet“ i „Ginex“

IMG_3854

U sklopu posjete federalne ministrice turizma i okoliša Branke Đurić Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde, juče je organizovana i posjeta industrijskoj zoni „Pobjeda“ gdje je u toku realizacija projekta rekonstrukcije i modernizacije postrojenja za obradu tehnoloških otpadnih voda.

Modernizacija ovog postrojenja zajednički je projekat četiri firme u industrijskoj zoni „Pobjeda“  za čiju je realizaciju potrebno 1.500.000 KM. Tokom susreta sa menadžmentom firmi „Pobjeda Rudet“ i „Ginex“ razgovarano je o načinima i mogućnostima dalje podrške kako bi se ovaj projekat uspješno priveo kraju.

Prema riječima predstavnika rukovodstva za sistem kvaliteta i sistem upravljanja okolinom u firmi „Pobjeda Rudet“ Nusreta Ražanice završena je prva faza projekta, za koju je utrošeno 250.000 KM i u okviru koje je izgrađen objekat u kojem će biti smješteno postrojenje za tretman otpadnih voda. Potrebna sredstva za ovu fazu obezbijedio je Fond za zaštitu okoliša FBiH. Sada kada su stvoreni uslovi za montiranje opreme, trebala bi započeti i druga faza za koju je sredstva u iznosu od 400.000 KM obezbjedilo Ministarstvo za privredu BPK Goražde.

Međutim, kako bi se ovaj projekat priveo kraju, istaknuto je da nedostaju značajna sredstva.

„Da bi se ovaj projekat završio sigurno će nedostajati od 600.000 do 800.000 KM. To sa sigurnošću ne možemo tvrditi jer ipak tehnologija je u značajnoj mjeri napredovala. Očekujemo pomoć  kako našeg kantona i ministarstva, tako i Fonda za zaštitu okoliša i ostalih ministarstava“ – ističe predstavnik rukovodstva za sistem kvaliteta i sistem upravljanja okolinom firme „Pobjeda Rudet“ Nusret Ražanica.

Ovaj projakt jednako je značajan i za ostale firme u industrijskoj zoni „Pobjeda“. Jedna od njih je i firma „Ginex“ koja je izvršila sve obaveze iz okolišne dozvole osim osiguranja savremenog tretmana tehnoloških otpadnih voda.

Firma „Ginex“ uporedo sa ovim projektom implementira i projekat prečistača otpadnih voda iz pogona za izradu inicijalnih eksploziva i hemikalija.

„On je u završnoj fazi i ubrzo očekujemo tehnički pregled i probni rad. Vrijednost projekta iznosila je negdje oko 1.200.000KM od čega je realizovano 1.000.000KM. Očekujemo pomoć od Fonda za okoliš kako bi završili kompletan projekat – kazao je ovom prilikom Sadik Korjenić, izvršni direktor za proizvodnju u firmi „Ginex“.

Josip Dolušić, savjetnik federalne ministrice za okolišne dozvole zadovoljan je ozbiljnošću sa kojom se pristupilo ovom projektu, a krajnji rezultati će se vidjeti po isteku okolišne dozvole, kada će se za narednih pet godina definisati neke druge obaveze.

„Tada ćemo vjerovatno dati neke druge obaveze, jer sama okolišna dozvola nije goli papir, on sadrži sve mjere po pitanju zaštite okoliša koje operater mora poduzeti u vremenskom roku od pet godina, koliko traje okolišna dozvola“ – kazao je savjetnik federalne ministrice Josip Dolušić.

Ipak,  izražena je nada da će zajedničkim naporima biti obezbjeđena nedostajuća sredstva za oba projekta i time biti ispunjeni svi uslovi iz okolišne dozvole u industrijskoj zoni „Pobjeda“.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.