• OBJAVLJENO: 10.09.2013.
Održana treća redovna sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća BPK Goražde

IMG_3944

Juče je održana treća redovna sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća BPK Goražde na kojoj se našlo šest tačaka dnevnog reda.

Nakon usvajanja zapisnika sa druge redovne sjednice, razmatrao se Prijedlog zakona o administrativnim taksama BPK Goražde. Razmatran je zaključak Upravnog odbora Udruženja poslodavaca BPK Goražde u kome stoji da se traži smanjenje iznosa po tarifnim brojevima 12 i 13, koji se uglavnom odnose na izdavanje odobrenja za prijevoz eksplozivnih materija, ovjeravanje evidencija o nabavljenim i utrošenim eksplozivnim materijama. Zahtjev Udruženja poslodavaca je polovično prihvaćen, s tim da se predloži da se iznosi u tarifnom broju 12 smanje , a da tarifni broj 13 ostane kao u prijedlogu.

Razmatran je i Izvještaj o izvršenju Budžeta BPK za period 01.01-30.06.2013.godine. Mogli su se čuti komentari da je Budžet odraz ukupnog stanja u državi, te je Vijeće primilo informaciju k znanju da su prihodi u ovom periodu bili manji za 4% u odnosu na isti period prošle godine i da su prihodi od PDV-a manji za 7% u odnosu na isti period prethodne godine. Rashodi su veći za 6%  u odnosu na ostvarene rashode u istom periodu 2012.godine. Ekonomsko-socijalno vijeće je prihvatilo Izvještaj o izvršenju Budžeta BPK za ovaj period, uz zaključak da se pokušaju racionalizirati određeni troškovi, posebno oni koji nisu u funkciji daljeg razvoja.

U nastavku sjednice, Vijeće je razmatralo inicijativu za ukidanje Odluke o mjerama neposredne kontrole cijena određenih proizvoda i usluga od interesa za BPK Goražde utvrđivanjem marži, koji je došao kao prijedlog Udruženja poslodavaca BPK Goražde.

Uvodno obrazloženje dao je Ibro Mašala, predsjednik Vijeća, ujedno i član ispred Udruženja poslodavaca, koji je pojasnio kako ova Odluka umnogome opterećuje poslovanje trgovinskih firmi jer su obavezni sedam dama prije promjene cijena i marži o tome obavještavati resorno Ministarstvo privrede. Vijeće je podržalo inicijativu o ukidanju ove Odluke koja bi omogućila lakše poslovanje firmi koje se bave trgovinskom djelatnošću, a iz razloga što je i Vlada FBiH ukinula Odluku kojom je ograničavala marže određenih proizvoda, kao i pojedini kantoni.

Vijeće je na kraju sjednice razmatralo dokument „Analiza opterećenja privrede na području BPK Goražde“, koje je pripremilo Udruženja poslodavaca BPK Goražde. Generalno mišljenje i stav Vijeća je da je privreda mnogo opterećena raznim fiskalnim i parafiskalnim nametima, te da je trenutno opterećenje na platu oko 70% iz razloga što su najveći doprinosi u BiH u odnosu na region, kao i Evropu i svijet.

Zaključeno je da se treba naći načina, u resornim ministarstvima i općinama, da se privreda rastereti maksimalno koliko je moguće, kako bi se olakšalo poslovanje privrednim subjektima koji egzistiraju na području BPK Goražde i omogućio im se bolji poslovni ambijent i nova investiciona ulaganja, koja bi za rezultat trebala imati nova zapošljavanja.

IMG_3946

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.