• OBJAVLJENO: 17.09.2013.
Saopćenje premijera Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emira Frašta povodom 18.septembra-Dana Bosansko-podrinjskog kantona i Dana općine Goražde

1

Građani i građanke Bosansko-podrinjskog kantona! Sutra slavimo poseban dan, Dan oslobođenja Kantona i općine Goražde.

Rođendansko slavlje danas su natjecanjima u sportu započeli mladi, oni kojima trebamo prenijeti  svoja sjećanja na slobodarske i ponosne dane.

Želimo da svi građani osjete da je ovo njihov dan, pa smo ove godine dio sadržaja obilježavanja 18.septembra, pozorišne predstave za najmlađe, proširili na sve tri općine Kantona.

Sutra ćemo obići bolesne demobilisane borce i članove šehidskih porodica u Kantonalnoj bolnici te odati počast poginulim braniteljima, kako bismo im kazali da nisu zaboravljeni, ni oni ni njihova žrtva u časnoj odbrani domovine i ovog grada.

Užurbano radimo na tome da uz dobijanje potrebnih saglasnosti poklonimo svom gradu za rođendan  table s natpisom “Goražde-grad heroj”. Taj status mu, s pravom, pripada.

S posebnim poštovanjem i pijetetom poklonićemo se pred 149 nevinih, dječijih imena- žrtava 1336 dana duge opsade ovog grada na spomen obilježju poginuloj djeci, kojeg ćemo otkriti povodom 18.septembra.

Podijelićemo radost sa korisnicima bivšeg kolektivnog centra Splavište koji će sutra useliti u  novosagrađene stanove. Do njihovih domova uskoro će voditi i moderna saobraćajnica, čiji početak radova će se, takođe, ozvaničiti sutra.

Pozivam vas poštovani sugrađani da u što većem broju prisustvujemo ovim događajima, a posebno da prisustvujemo svečanoj akademiji i sjednici Općinskog vijeća Goražde, te dostojanstveno proslavimo sutrašnji datum!

U jeku nemilosrdnih borbi za odbranu Bosne i Herecegovine, za odbranu Goražda, 18.septembra 1992.godine  sloboda je prvi put zakucala na naša vrata i od tog dana njena iskra širila se nezaustavljivo do konačne pobjede.

Koristim priliku da svim građanima BPK i općine Goražde, u svoje ime i u ime Vlade BPK, čestitam Dan Kantona i Dan općine, sa željom da nam podsjećanje na 18.septembar 1992.godine bude podstrek za nove pobjede, pobjede rada i znanja, za dalji napredak ovog slobodarskog Kantona, grada i njegovih stanovnika.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2021. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.