• OBJAVLJENO: 18.09.2013.
Svečano otvorene novoizgrađene zgrade za socijalno stanovanje
U stanove uselile 24 raseljeničke porodice

 

IMG_4198

U okviru obilježavanja 18.septembra, Dana Bosansko-podrinjskog kantona i općine Goražde danas su u naselju Splavište zvanično otvorene novoizgrađene zgrade socijalnog stanovanja u koje su se uselile 24 raseljeničke porodice, bivši korisnici kolektivnog centra “Splavište”. Izgradnja ovih stanova omogućena je zahvaljujući sredstvima Federalnog ministarstva Njemačke za ekonomsku suradnju i razvoj (BMZ), UNHCR-a, njegovog partnera CRS-a, i lične podrške specijalnog izaslanika UNHCR-a Angeline Jolie.

Na ceremoniji je predstavnik UNHCR-a Andrew Mayne pročitao čestitku koju je poslala Angelina Jolie.

-Rado se sjećam moje posjete Goraždu i mog susreta s toplim i ponosnim Goraždanima. Nakon svega kroz šta su prošli, ovi ljudi više nego zaslužuju pristojne domove. Bila mi je čast sresti i osjetiti njihovu dobrotu… Svima želim mir, zdravlje i sreću u novim domovima- navela je Jolie.

IMG_4215

Ceremonija je održana u prisustvu ambasadorice Njemačke u BiH Ulrike Marie Knotz, predstavnika UNHCR-a Andrewa Maynea, članova Upravnog odbora CRS-a kardinala Theodorea McCarricka i nadbiskupa Michaela Sheehana, predstavnika CRS-a Marca D'Silvae, te ostalih viših službenika CRS-a, premijera BPK-a Goražde Emira Frašta i načelnika općine Goražde Muhameda Ramovića.

IMG_4207

U svom obraćanju premijer BPK Emir Frašto zahvalio se UNHCR-u,  CRS-u  i Vladi Njemačke te izrazio zadovoljstvo zbog toga što je Bosansko-podrinjski kanton prvi kanton koji je usvojio Zakon o socijalno-neprofitnom stanovanju. On je najavio i skori početak radova na rekonstrukciji puta R448 Splavište-Zupčići.

Ovom prilikom uručene su zahvalnice donatorima i implementatorima ovog projekta kao i ključevi stanarima zgrada.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.