• OBJAVLJENO: 19.09.2013.
“Dani evropskog naslijeđa” u Goraždu
DODIJELJENE POVELJE FEDERALNOG MINISTARSTVA KULTURE I SPORTA

3

U organizaciji Federalnog ministarstva kulture i sporta, a u saradnji sa Centrom za kulturu Goražde, 17. manifestacija „Dani evropskog naslijeđa“ organizirana je u Goraždu.

Povodom deset godina od usvajanja UNESCO-ve Konvencije o očuvanju nematerijalnog kulturnog naslijeđa, u Maloj sali Centra za kulturu održano je Međunarodno stručno savjetovanje o nematerijalnom kulturnom naslijeđu na temu „Živa sjećanja“, uz učešće eminentnih stručnjaka u ovoj oblasti.

Nakon završetka međunarodnog stručnog savjetovanja, povelje  Federalnog ministarstva kulture i sporta za izuzetan doprinos u zaštiti i očuvanju kulturno – istorijskog naslijeđa dodijeljene su JU Centar za kulturu Goražde,  ocu Zvonku Martiću, Reufu Ibrahimagiću, Anki Raić i Bošnjačkom institutu – fondaciji Adil Zulfikarpašić.

Nakon što je učesnike ovog događaja pozdravio kantonalni ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Dževad Adžem, povelje je uručio federalni ministar kulture i sporta Salmir Kaplan, a čin dodjele upotpunili su svojim nastupom Mensura Bajraktarević, izvođenjem sevdalinki i članice Sekcije za očuvanje tradicije i kulturne baštine koja djeluje u okviru ANIP-a CZK Goražde.

Izložba “Voda i drvo“ koja predstavlja tradiciju, običaje i prirodne ljepote BiH na fotografijama, autora oca Zvonke Martića i fotografa Jasmina Fazlagića, otvorena je u Domu mladih Centra za kulturu.

Fotografije su obogaćene pričama i predanjima o značaju vode i drveta u našim životima i bogatoj tradiciji naroda BiH, koje su na ovaj način sačuvane od zaborava.

“Pred vama su fotografije, priče i predanja, sakupljena i sačuvana od zaborava za nas i našu djecu. Raznolikost i bogatstvo drveća, te neizmjerna ljepota i čistoća vode u BiH, bili su nadahnuće za ovaj projekat. Voda nas vjekovima čuva, čisti, pere, štiti, brani, okuplja i hrani. Neke zemlje još uvijek grade svoju tradiciju, a mi je živimo“,  kazao je jedan od autora, otac Zvonko Martić.

K.S

DSC_0754

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.