• OBJAVLJENO: 14.11.2013.
Na sjednici Organizacionog odbora
Utvrđen program obilježavanja 25.novembra-Dana državnosti BiH

Copy of IMG_5217

Organizacioni odbor za obilježavanje 25.novembra, Dana državnosti BiH, pod predsjedavanjem premijera BPK Emira Frašta, utvrdio je na današnjoj sjednici program i finansijski plan obilježavanja ovog datuma, koji će biti proslijeđeni Vladi BPK na konačno usvajanje.

Dan državnosti Bosne i Hercegovine i ove godine na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde biće obilježen na dostojan način.

U pripremu raznovrsnih programskih sadržaja, pored Vlade BPK Goražde koja je nosilac obilježavanja, uključene su i sve tri općine u sastavu Kantona.

Posredstvom kantonalnog Ministarstva obrazovanja, koje će tradicionalno nagraditi učenike za najbolje literarne i likovne radove o temi Dan državnosti, grupa srednjoškolaca, uz pomoć aktiva nastavnika istorije i bosanskog jezika, prezentiraće svojim vršnjacima značaj ovog praznika.

Pored polaganja cvijeća i odavanja počasti braniteljima Bosansko-podrinjskog kantona Goražde u II svjetskom i odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995. godina, centralni sadržaj obilježavanja Dana državnosti je svečana akademija koja će se održati u ponedjeljak, 25.novembra u kino-sali Centra za kulturu Goražde, s početkom u 12,00 sati. O značaju ovog datuma na akademiji će govoriti historičar prof.dr. Enes Pelidija.

Od ostalih sadržaja izdvajamo malonogomentni turnir za učenike osnovnih i srednjih škola, izložbu akademskog slikara Hamida Muhovića te večeri sevdaha koje će se održati u sve tri općine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde. Na večerima sevdaha pod nazivom ” Sevdahom sam Bosnu okitio“ nastupiće vokalno-instrumentalni sastav  „Behar“ iz Goražda.

Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde podržaće takođe i  odlazak građana u Mrkonjić Grad  koji organizuje Udruženje antifašista BPK  Goražde, gdje će biti obilježena 70.godišnjica od Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a, istaknuto je na današnjem sastanku.

1

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.