• OBJAVLJENO: 01.03.2014.
1. mart – Dan nezavisnosti BiH svečano obilježen na području BPK Goražde

5

Obilježavanje 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde započelo je tradicionalnim polaganjem cvijeća na Spomen obilježju braniocima Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Cvijeće su položile delegacije zakonodavne i izvršne vlasti BPK Goražde i općina u njegovom sastavu, Muftijstva goraždanskog, Oružanih snaga BiH te Ministarstva za boračka pitanja, boračkih udruženja iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. i Udruženja antifašista i boraca NOR-a.

Svečanost polaganja cvijeća upotpunio je nastup hora OŠ „Fahrudin Fahro Baščelija“.

Polaganjem cvijeća na šehidsko mezarje i partizansko groblje u Kolijevkama, učesnici ceremonije prisjetili su se šehida i palih boraca s ovih prostora.

6

Centralni događaj obilježavanja bila je svečana akademija posvećena 1. martu – Danu nezavisnosti BiH koja je održana u Velikoj sali Centra za kulturu u Goraždu.

„Bosna danas, više nego ikad treba hrabre, ponosne i poštene graditelje svoje nezavisnosti i državnosti. Svoju budućnost Bosna i Hercegovina, treba temeljiti na istoj onoj pravdoljubivosti, odlučnosti, nepokolebljivosti, samoprijegoru, čestitosti i domoljublju njenih ljudi kojima je i odbranjena“ istakao je predsjedavajući Skupštine BPK Goražde Suad Došlo govoreći o značaju današnjeg datuma.

On je u ime predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti BPK-a Goražde i općina u njegovom sastavu građanima i građankama čestitao Dan nezavisnosti BiH.

„Svim građanima Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, svim građanima Bosne i Hercegovine koji jedinstvenu, demokratsku i prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu smatraju svojom domovinom, u ime Skupštine i Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, u ime općinskih vijeća i načelnika općina Goražde, Pale-Prača i Foča-Ustikolina kao i u svoje ime, čestitam 1. mart- Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, sa željom da nam vrijeme koje dolazi donese mnogo više sreće, rada i prosperiteta“ kazao je predsjedavajući Skupštine BPK – a Goražde Suad Došlo.

12

U programu svečane akademije učestvovali su učenici goraždanske Osnovne muzičke škole „Avdo Smailović“, hor „Selsebil“ i recitatorska sekcija OŠ „Husein ef. Đozo“.

Danas je otvorena i i izložba ručnih radova nastalih u radionicama Kulturno-edukativnog centra Goražde- Gungoren. Izložbu je otvorio načelnik općine Goražde Muhamed Ramović.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.