• OBJAVLJENO: 09.04.2004.
Vlada BPK Goražde i CBS banka d.d. Sarajevo
Potpisan Ugovor o formiranju kreditne linije za kreditiranje individualnih poljoprivrednih gazdinstava

cbs_banka_sa01

Premijer BPK Goražde mr. Salko Obhođaš koji po ovlaštenju Vlade zastupa kantonalno Ministarstvo privrede i direktor goraždanske filijale CBS banke dd Sarajevo Muhidin Zupčić potpisali su 09.04.2004. godine Ugovor o formiranju kreditne linije za kreditiranje individualnih poljoprivrednih gazdinstava.

Ovim počinje realizacija Odluke Vlade o izdvajanju 100.000,00 KM za podsticaj poljoprivredne proizvodnje , pa su tako farmerima sa područja Bosansko-podrinjskog kantona za razvoj poljoprivrede, uz učešće banke od 200.000,00 KM, na raspolaganju kreditna sredstva u iznosu od 300.000,00 KM.

Riječ je o dosad najpovoljnijem kreditnom aranžmanu, jer će se sredstva namjenjena za stvaranje uslova za razvoj poljoprivrede, proširenje postojećih kapaciteta ili radno angažovanje u poljoprivredi moći koristiti u maksimalnom iznosu do 10.000,00 KM i minimalnom iznosu od 3000,00 KM, na rok od pet godina, po kamatnoj stopi od 6% i grace periodom od šest mjeseci. Kako bi se ubrzao i pojednostavio postupak dobivanja kredita dogovoreno je da banka ocjenjuje samo kreditnu sposobnost, a da će opravdanost zahtjeva farmera ocjenjivati komisija koju je formiralo kantonalno Ministarstvo privrede.

Zainteresovanost poljoprivrednih proizvođača je velika, a prioritet će imati oni proizvođači kojima je to osnovni izvor egzistencije, koji se bave proizvodnjom zdrave hrane i koji posjeduju potrebne resurse za odgovarajuću proizvodnju.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2021. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.