• OBJAVLJENO: 01.04.2011.
Održana 4. redovna sjednica Skupštine BPK Goražde

Usvojen budžet za 2011. i donesen Zakon o imovini BPK Goražde

vlada_sjednica_010411_b1_1.JPG

Skupština BPK Goražde, na sjednici održanoj 31.03.2011. godine, usvojila je Budžet i Zakon o izvršenju budžeta BPK Goražde za 2011. godinu. Budžet BPK Goražde za ovu godinu utvrđen je u iznosu od 48.090.901 KM.

„ Budžet BPK-a je izazov je za sve nas, kao visoko podignuta ljestvica koju ćemo, nadam se, doskočiti. To bi značilo da u narednom periodu mi budimo optimizam ovim građanima, dajemo razvojnom dijelu najmanje 10%, a to niko u Federaciji nije uradio. Ono što smo se obavezali prema sindikatima, starim i nezaposlenim, mislim da ćemo ispoštovati“ – kazao je, između ostalog, premijer BPK-a Goražde Emir Frašto u uvodnom obrazloženju.

vlada_sjednica_010411_b1_2.JPG

vlada_sjednica_010411_b1_3.JPG

Skupština je dala saglasnost i na Finansijske planove Zavoda zdravstvenog osiguranja i Službe za zapošljavanje BPK Goražde za 2011. godinu, koji su utvrđeni u iznosima od 13.790.600 KM, odnosno 1.932.000 KM.

Po skraćenom postupku, donesen je Zakon o imovini BPK Goražde te je utvrđen je Nacrt zakona o srednjem obrazovanju i odgoju BPK Goražde koji je upućen u javnu raspravu.

Skupština je donijela Odluku o utvrđivanju prava na zdravstveno osiguranje radnika koji to pravo ne ostvaruju po drugom osnovu za 2011. godinu, kojom su obuhvaćeni radnici koji su bili uposleni u privrednim društvima na području BPK-a Goražde i čiji radno-pravni status nije riješen.

Vladi BPK Goražde data je saglasnost na Rješenje o imenovanju Upravnog odbora Agencije za privatizaciju u BPK Goražde.

Vezano za odluku Predsjedništva BiH o zabrani izvoza naoružanja, Skupština je donijela Preporuku kojom je Predsjedništvu BiH predloženo da poništi Odluku o obustavi izdavanja dozvola za izvoz naoružanja i vojne opreme iz BiH, kako ne bi došlo do obustavljanja proizvodnje u goraždanskoj firmi „Ginex“.

vlada_sjednica_010411_b1_4.JPG

vlada_sjednica_010411_b1_5.JPG

Jednoglasno je usvojen Zaključak kojim je Vladi BPK Goražde predloženo da, u skladu sa mogućnostima, izdvoji finansijska sredstva za pomoć Vladi i narodu Japana, nakon katastrofalnog zemljotresa koji je nedavno zadesio ovu zemlju.

Na ovoj sjednici svečane zakletve položili su poslanici iz Socijaldemokratske partije Enika Raščić, Jusuf Tutić i Redžo Bašić, čiji su mandati potvrđeni nakon što su tri poslanika iz ove stranke prihvatila mandate u izvršnoj vlasti BPK Goražde.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.