• OBJAVLJENO: 11.04.2011.
Prva radna posjeta Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde delegacije Vlade Kant

Saradnja među kantonima na obostrano zadovoljstvo

posjeta_delegacije_110411_b1_2.jpg

Delegacija Vlade Kantona Sarajevo i predstavnici Koordinacije boračkih udruženja ovog kantona boravili su danas u prvoj radnoj posjeti Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde. Tom prilikom razgovarano je o saradnji među kantonima, te najavljen dolazak kompletne Vlade Sarajevskog kantona, na čelu sa premijerom Musićem.

posjeta_delegacije_110411_b1_3.jpg

posjeta_delegacije_110411_b1_1.jpg

Nakon što su položili cvijeće na spomen obilježje poginulim braniteljima Goražda, gosti iz Sarajeva razgovarali su sa premijerom Emirom Fraštom i ministrima u Vladi BPK-a o uspostavljanju međukantonalne saradnje, kroz realizaciju mnogobrojnih projekata, namijenjenih, najvećim dijelom, boračkim i socijalnim kategorijama stanovništva.

Ministar za boračka pitanja u Vladi Kantona Sarajevo Nedžad Ajnadžić ovom je prilikom najavio podršku njegovog ministarstva u stipendiranju 10-12 goraždanske djece koja se školuju u Sarajevu. Ministarstvo će pomoći adaptaciju porodičnih objekata roditelja čija su djeca poginula na prostoru Kantona Sarajevo. Pomoć, takođe, neće izostati ni za domaćinstva koja su pogođena poplavama, a nisu dovršila radove na svojim stambenim objektima.

posjeta_delegacije_110411_b1_4.jpg

posjeta_delegacije_110411_b1_5.jpg

Projekte saradnje najavili su i ministar za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Abid Jusić, kao i zamjenik ministrice za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Mesud Peljto, koji su sa saradnicima, takođe, bili u sastavu ove delegacije.

Delagacija Vlade Kantona Sarajeva i predstavnici Koordinacije boračkih udruženja Kantona Sarajevo, nakon sastanka kod premijera razgovarali su i sa predstavnicima boračkih udruženja sa prostora Bosansko-podrinjskog kantona Goražde. Na sastanku su razmijenjene informacije o mogućim oblicima saradnje i iskazane potrebe, a konkretni projekti trebali bi vrlo brzo uslijediti.

„Kompletna Vlada BPK-a mislim da je danas zadovoljna posjetom i ovo su konkretni pokazatelji i način na koji se može izaći iz krize. Naše Ministarstvo je spremilo sedam projekata i svi oni, ne znam u kojem kapacitetu, koliko to budu dozvoljavala sredstva Kantona Sarajevo, naići će na razumijevanje i imaćemo podršku u svim vidovima, odnosno projektima koje smo dostavili. Uglavnom, imamo podršku Kantona Sarajevo, pogotovo ministra, i mi ćemo uskoro imati uzvratnu posjetu i naravno, u svim segmentima produžiti i proširiti te oblike saradnje.“- istaknuo je ministar za boračka pitanja u Vladi BPK-a Dževad Adžem.

posjeta_delegacije_110411_b1_6.jpg

posjeta_delegacije_110411_b1_7.jpg

posjeta_delegacije_110411_b1_8.jpg

Ministri u Vladi Kantona Sarajevo danas su posjetili i kompaniju Bekto Precisa, koja je sa njemačkom „Hellom“, uz osnivanje nove firme – „Hella Bekto Industries“ među prvima u regionu započela proizvodnju LED rasvjete.

„Mi u Kantonu Sarajevo imamo 36 000 do 40 000 sijaličnih mjesta i ta rasvjeta je raznolika. S obzirom da se pojavila nova tehnologija, koja ostvaruje izuzetne uštede struje, nama bi njena ugradnja mnogo značila, jer za struju izdvajamo oko 5 miliona KM, a za održavanje javne rasvjete oko dva miliona KM – kazao je Abid Jusić, ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo. Ako se zadovolje svi propisani standardi može se očekivati i zaključivanje dugoročnog ugovora za obnovu i instaliranje javne rasvjete u Sarajevu, nada se ministar Jusić.

Kantonalni ministri za boračka pitanja Nedžad Ajnadžić i Dževad Adžem posjetili su sa saradnicima danas i porodice šehida i RVI .

Kantonalni ministri za boračka pitanja Nedžad Ajnadžić i Dževad Adžem posjetili su sa saradnicima danas i porodicu šehida Osmana Prolaza i ratnog vojnog invalida Nijaza Čelja.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.